Izabran je novi predsjednik Vrhovnog suda, ali nisu i tri suca Ustavnog suda. Dva su to Suda koja donose konačne presude za građane i odluke koje postaju važan dio pravnog sustava Hrvatske. A koliko građani vjeruju pravosuđu, je li ono neovisno te što mogu očekivati ako budu stranka u sudskom postupku, Dnevnik Nove TV donosi u ekskluzivnom istraživanju.


GRAĐANI NEMAJU POVJERENJE U PRAVOSUĐE

Vezani članci Branimir Glavaš Sudačka križaljka: Suđenje Glavašu za ratni zločin opet počinje ispočetka Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda Suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem i dalje - rade: "Mogu biti na odjelima gdje se odlučuje o stotinama milijuna kuna"

Većina, točnije 70 posto ispitanika, nema povjerenja u pravosuđe, a njih tek 26 posto ima. Njih 4 posto ne zna.

KAKO FUNKCIONIRA PRAVOSUĐE POSLJEDNJIH GODINA?

I tu većina ima negativno mišljenje o funkcioniranju pravosuđa, točnije to misli 73 posto ispitanika, a njih 24 posto misli suprotno. Ne zna, 3 posto ispitanika.

PRAVOSUĐE NIJE NEOVISNO OD POLITIKE

Iako bi trebalo biti, većina građana misli da pravosuđe nije neovisno od politike, odnosno njih 64 posto. Da je pak neovisno od političkih utjecaja misli 27 posto ispitanika, ne zna njih 9 posto.

GRAĐANI NE MOGU OČEKIVATI POŠTENO SUĐENJE

57 posto ispitanika misli kako, ako jedna stranka u sporu bude građanin, on ne može očekivati pošteno suđenje. Da može očekivati pošteno suđenje misli 37 posto ispitanika, a ne zna njih 6 posto.

POSTOJE POVLAŠTENI GRAĐANI PRED ZAKONOM

93 posto misli kako su neki građani pred zakonom povlašteni, a da su svi jednaki misli samo 4 posto ispitanika. Ne zna njih 3 posto.

IMOVINSKE KARTICE SUDACA TREBAJU BITI JAVNE

Sada je imovinske kartice sudaca moguće dobiti na uvid samo ako se traže od Državnog sudbenog vijeća. No, većina građana misli da one moraju biti javne. To misli 77 posto ispitanika, a da treba sve funkcionirati kao i dosad, misli 18 posto ispitanika. Ne zna njih 5 posto.

SIGURNOSNA PROVJERA ZA SVE SUCE

Sada sigurnosnu provjeru prolaze samo suci koji rade na predmetima USKOK-a. 86 posto građana misli kako svi suci trebaju proći sigurnosnu provjeru, a tek 9 posto se tome protivi. Ne zna 5 posto ispitanika.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija Ipsos na slučajnom uzorku od 612 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno od 13. do 14. lipnja, a pogreška mjerenja je +/-4%.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju