Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči superizborne godine

EKSKLUZIVNO Dnevnik Nove TV istražuje koga Hrvati žele za premijera!

Aktualno Galerija ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 1 ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 1 Foto: Dnevnik Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 2 ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 2 Foto: Dnevnik Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 3 ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 3 Foto: Dnevnik Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 4 ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +4 ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 5 Galerija 1/9 >>
Dnevnik Nove TV je objavio rejtinge kandidata i kandidatkinja za premijersku poziciju.

Dnevnik Nove TV na ulasku u superizbornu godinu počinje pratiti rejting kandidata i kandidatkinja za premijersku poziciju, a rezultate donosi reporter Hrvoje Krešić.

Neki među kandidatima za premijersku poziciju se ili nedvosmisleno vide u toj ulozi – poput aktualnog premijera Andreja Plenkovića ili šefa SDP-a Peđe Grbina, neki su izrazili spremnost da budu u toj ulozi – poput Sandre Benčić ili Ivana Penave, a neki nikad nisu opovrgnuli da bi mogli biti u toj ulozi – poput Nina Rasupdića iz Mosta.

Dnevnik Nove TV je zato u suradnji sa Ipsos Pulsom u periodu od 1. do 20. prosinca na uzorku od 674 građana koji planiraju izaći na izbore istražio koga bi građani, kada bi mogli direktno birati, najradije odabrali za predsjednika ili predsjednicu Vlade RH.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 2 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Na prvom mjestu je Andrej Plenković: njega bira 26,5 posto ispitanih što je, zanimljivo, nešto lošiji rezultat od onoga kojeg HDZ ima u ovomjesečnom Crobarometru.

Daleko iza njega na drugom mjestu je Ivan Penava, kojeg bi kao premijera rado vidjelo 11,2 posto ispitanih, što je pak bolji rezultat od rejtinga njegove stranke.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 6 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Na trećem mjestu Sandra Benčić – nju kao premijerku želi gotovo 10 posto ispitanih, što je također bolji rezultat od platforme Možemo! u nedavnom Crobarometru.

Četvrti je Peđa Grbin, njega bi kao premijera željelo 7 posto ispitanih – i ovdje kao i kod Plenkovića lošiji osobni rejting od stranačkog.

Peti je Nino Raspudić s gotovo pet posto podrške, i njegov je rejting slabiji od Mostova.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

A baš kao i kod stranaka, i oko podrške mogućim premijerima i premijerkama more neodlučnih: čak 20,7 posto.

Na ostale potencijalne kandidate otpada 15 posto ispitanih, s tim da nitko pojedinačno ne prelazi jedan ili dva posto. Oni koji bi na izbore išli, a nikoga od navedenih ne žele za šefa Vlade je 0,3 posto, a tajnu za sebe čuva 4,4 posto ispitanih.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 5 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Analiziramo li ove rezultate po stranačkim preferencijama ispitanika vidjet ćemo da Andrej Plenković ima debelo najčvršću podršku stranke - on je izbor za premijera za 75 posto birača HDZ-a, ali ima i, iako ne pretjerano visoku, stabilnu podršku i u drugim strankama.

Među ispitanicima koji bi ga rado opet vidjeli kao premijera je čak šest posto birača SDP-a te pet posto birača Mosta, Domovinskog pokreta, ali i platforme Možemo!.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 3 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Od onih koji Ivana Penavu vide kao budućeg premijera 54,1 posto je birača Domovinskog pokreta, no on ulazi i u Mostovo biračko tijelo jer od svih koji podržavaju Penavu 10,6 posto je birača Mosta, a tu je šest posto onih koji inače glasaju za HDZ.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 7 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Zanimljivo, među onima koji žele Sandru Benčić na čelu Vlade samo je 23 posto onih koji se deklariraju kao glasači platforme Možemo!, više je onih koji inače glas daju SDP-u – gotovo 24 posto.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 4 (Foto: Dnevnik Nove TV)

U Peđu Grbina ipak nešto malo više vjeruju u njegovoj stranci, no ne značajno – od svih koji njega žele kao premijera oko 31 posto je birača SDP-a.

No zato ga birači platforme Možemo! ne simpatiziraju onako kako SDP-ovci simpatiziraju Sandru Benčić. Među onima koji bi njega birali za premijera osam je posto glasača platforme Možemo!.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV ISTRAŽIVANJE - IZBORI 2024. - 8 (Foto: Dnevnik Nove TV)

I konačno, među svima koji žele Nina Raspudića za premijera je 27,2 posto birača Mosta, ali, a to je možda malo iznenađenje, i 11,1 posto birača platforme Možemo!.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene