Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojno učilište

Ekipa Dnevnika Nove TV ušla tamo gdje kamere rijetko imaju pristup: Pogledajte kako izgleda mjesto gdje se obučavaju mladi vojnici

Aktualno Galerija Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 5 Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 4 Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 3 Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 2 Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 1 Galerija 1/5 >>
Na mjesto gdje se obučavaju mladi vojnici rijetko ulazi TV kamera. Ipak, ekipa Dnevnika Nove TV ušla je u učionice, spavaonice i radionice Vojnog učilišta. Ministarstvo obrane je raspisalo natječaje za prijam u kadetsku službu.

U kabinetu oklopništva mladi vojnici u praksi uče sve o vojnoj opremi.

"Ovdje na HVU se nalaze kadeti iz Makedonije, Kosova, Crne Gore i BIH. I hrvatski kadeti imaju mogućnost ići na razmjenu", ispričala je reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

Prostorije su to koje kao običan građanin rijetko ili nikad ne možete vidjeti.

"Hrvatsko vojno učilište otvorilo je natječaj za kadete, najčešće se upisuju maturanti, a studij traje pet godina" rekla je Dumenčić.

Nakon upisa na neki od vojnih sveučilišnih studijskih programa, kadeti potpisuju ugovor s Ministarstvom obrane.

Pročitajte i ovo Klima i na otvorenom - 2 Svečana promocija Klime na otvorenom za visoke goste: Odluku su donijeli na vojnom učilištu, zna se i cijena

"Odluka je pala jako rano, još u 1. razredu srednje škole i znao sam da je to to", za Dnevnik se prisjetio kadet Karlo Ivanković.

Nakon uspješnog završetka studija kadeti postaju pripadnici Oružanih snaga.

"Tražila sam neki balans akademskog znanja i tjelesnog zdravlja i ovo je bio pun pogodak za mene", rekla je kadetkinja nadnarednica Valentina Bartulović.

Nakon završenog učilišta kadetima se dodjeljuje prvi časnički čin poručnik i raspoređuju se na mjestima prvih časničkih dužnosti u postrojbama Oružanih snaga.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dani fakulteta "Vodi se jedan podzemni štakorski rat": Milanović uvjeren da je u prodaji udjela u Fortenovi postojao posrednik iz Hrvatske

"S 1.9. dobivam određeno postavljenje negdje unutar Republike Hrvatske, trenutno sam neovisna o tome, to mi neće biti problem. Naravno kad budem imala obitelj će biti teže, pogotovo kad budem majka", poručila je Valentina.

Kadete se najčešće raspoređuje da budu u postrojbi blizu kuće.

Tijekom studija kadetima su osigurani: od mjesečne stipendije do vojne i sportske opreme.

"Steći će nova prijateljstva, znanja koja će biti za cijeli život. Siguran posao. Sigurnu plaću", rekao je satnik.

Svi budući studenti kadeti moraju se prijaviti na natječaj i portal Postani student.

"Uvjeti natječaja ovise o vrsti studija. Maturanti koji žele upisati mogu birati ili vojno injženjerstvo, vojno vođenje i upravljanje, vojno pomorstvo ili u okviru aeronautike, vojni piloti", pojasnila je brigadirka Vesna Trut, prodekanica za studijske programe na HVU.

Kandidati za kadete imaju svojevrsni prijamni ispit na kojem prolaze zdravstveno, psihološko testiranje i test motoričkih sposobnosti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene