Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STEGA, RED, ALI I PONOS

Besplatan studij, sa stipendijom: Stega, red i disciplina njima su svakodnevnica, a na kraju imaju važnu obavezu

Aktualno Galerija Maturanti pozvani u vojna učilišta - 1 Maturanti pozvani u vojna učilišta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Maturanti pozvani u vojna učilišta - 2 Maturanti pozvani u vojna učilišta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maturanti pozvani u vojna učilišta - 3 Maturanti pozvani u vojna učilišta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Maturanti pozvani u vojna učilišta - 4 Maturanti pozvani u vojna učilišta - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Maturanti pozvani u vojna učilišta - 5 Galerija 1/8 >>
O vojnom roku u subotu su vrlo škrto govorili u najavi primanja novih kadeta u MORH-u. Nove vojne časnike na petogodišnjem studiju planiraju obučiti i kopnene snage u Zagrebu, i pomorske u Splitu, pilote u Zemuniku. U subotu je bio dan otvorenih vrata za sve mladiće i djevojke, koji su zainteresirani za život i rad kadeta - vojnih studenata.

Stega, red i vojnička disciplina većini današnjih mladih baš i nisu omiljene riječi. Ipak, svijet nam ovih dana jasno poručuje da je vojska još uvijek iznimno bitan faktor u društvu. Vojna učilišta u subotu su otvorila vrata svima koji su uskoro spremni tu studirati. No, o obveznom vojnom roku - ni riječi.

Luka Mihanović, voditelj Studija vojnog pomorstva, samo je kratko rekao kako nije ovlašten komentirati uvođenje vojnog roka. Ni Jasna Hiža Škrlec, pukovnica, nije htjela govoriti o toj temi.

Potencijalni vojni kadeti mogli su čuti kako će u vojarni živjeti, spavati, učiti, trenirati, imati vojnu obuku, ali i slobodne vikende.

"Vojno vođenje i upravljanje, vojno inžinjerstvo, vojna aeronautika i vojno pomorstvo...Njihov program traje 5 godina i usklađen je s međunarodnim konvencijama i NATO standardima", nabrojao je Mihanović.

Antonija Buha kadetkinja je vojnog pomorstva. Kći je branitelja i od malih je nogu gledala odoru. Danas kaže kako je poželjela obući i vlastitu.

U Zagrebačkoj vojarni Petar Zrinski zainteresirani su vidjeli tenkove i drugo oružje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog rata u europi U HDZ-u već razgovarali o uvođenju obveznog vojnog roka: "To je ozbiljna opcija..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predizborno motivirana objava? Oporba protiv obveznog vojnog roka: ''Želimo raspraviti koliko bi to koštalo, koliko bi vojni rok trajao, koga bi se zvalo''

Kandidati će morati proći sigurnosnu, zdravstvenu i fizičku provjeru prije nego što kažu "prisežem", obuku odoru i postanu vojni kadeti.

U Splitu su mogli obići i flotu ratnih brodova.

U ovom trenutku u vojarni Lora studira 101 kadet, a zainteresirani se mogu prijaviti na stranicama MORH-a. Najstariji mogu biti 2000. godište.

Studij je posve besplatan, uključuje stipendiju i besplatnu auto-školu. No, i obvezu od deset godina rada u vojsci. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene