O vojnom roku u subotu su vrlo škrto govorili u najavi primanja novih kadeta u MORH-u. Nove vojne časnike na petogodišnjem studiju planiraju obučiti i kopnene snage u Zagrebu, i pomorske u Splitu, pilote u Zemuniku. U subotu je bio dan otvorenih vrata za sve mladiće i djevojke, koji su zainteresirani za život i rad kadeta - vojnih studenata.

Galerija Maturanti pozvani u vojna učilišta - 1 Maturanti pozvani u vojna učilišta - 2 Maturanti pozvani u vojna učilišta - 3 +4 Maturanti pozvani u vojna učilišta - 4

Stega, red i vojnička disciplina većini današnjih mladih baš i nisu omiljene riječi. Ipak, svijet nam ovih dana jasno poručuje da je vojska još uvijek iznimno bitan faktor u društvu. Vojna učilišta u subotu su otvorila vrata svima koji su uskoro spremni tu studirati. No, o obveznom vojnom roku - ni riječi.

Luka Mihanović, voditelj Studija vojnog pomorstva, samo je kratko rekao kako nije ovlašten komentirati uvođenje vojnog roka. Ni Jasna Hiža Škrlec, pukovnica, nije htjela govoriti o toj temi.

Potencijalni vojni kadeti mogli su čuti kako će u vojarni živjeti, spavati, učiti, trenirati, imati vojnu obuku, ali i slobodne vikende.

"Vojno vođenje i upravljanje, vojno inžinjerstvo, vojna aeronautika i vojno pomorstvo...Njihov program traje 5 godina i usklađen je s međunarodnim konvencijama i NATO standardima", nabrojao je Mihanović.

Antonija Buha kadetkinja je vojnog pomorstva. Kći je branitelja i od malih je nogu gledala odoru. Danas kaže kako je poželjela obući i vlastitu.

U Zagrebačkoj vojarni Petar Zrinski zainteresirani su vidjeli tenkove i drugo oružje.

Ilustracija, hrvatski vojnici U HDZ-u već razgovarali o uvođenju obveznog vojnog roka: "To je ozbiljna opcija..."

Hrvatska vojska Oporba protiv obveznog vojnog roka: ''Želimo raspraviti koliko bi to koštalo, koliko bi vojni rok trajao, koga bi se zvalo''

Kandidati će morati proći sigurnosnu, zdravstvenu i fizičku provjeru prije nego što kažu "prisežem", obuku odoru i postanu vojni kadeti.

U Splitu su mogli obići i flotu ratnih brodova.

U ovom trenutku u vojarni Lora studira 101 kadet, a zainteresirani se mogu prijaviti na stranicama MORH-a. Najstariji mogu biti 2000. godište.

Studij je posve besplatan, uključuje stipendiju i besplatnu auto-školu. No, i obvezu od deset godina rada u vojsci. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju