Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok piton gmiže Zagrebom

Istražili smo možete li za kućnog ljubimca imati slona ili krokodila, evo što smo otkrili

Damir Skok i Valentina Baus - 3
Damir Skok i Valentina Baus - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Skok i Valentina Baus - 3 Damir Skok i Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Skok i Valentina Baus - 4 Galerija 1/2 >>
Zagrebačkim ulicama već tri dana gmiže piton. Zove se Zoe, a vlasnica iz zagrebačkog Markuševca moli sumještane ako imaju bilo kakvu informaciju da se jave policiji ili vatrogascima. Mnogima je nestanak kućne ljubimice Zoe nametnuo pitanje koje životinje mogu biti kućni ljubimci i tko to odobrava.

 Već danima traje potraga za kraljevskim pitonom Zoe iz zagrebačkog Markuševca. Njezina vlasnica Viktorija Tvorek kaže da je njezin sin vrlo tužan zbog nestanka kućne ljubimice Zoe. ''Susjedi znaju, ali nitko nije pomogao. Ne znam boje li se ili nisu u mogućnosti'', kaže Viktorija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki oprez VIDEO Došla u javni WC, podigla dasku na školjci pa se sledila: "To nije neobična pojava" Slika nije dostupna Gdje se skrivao? Prošla panika: Pronađen izgubljeni piton u KBC Dubrava!

Uzgajivač zmija Neven Vrbanić kaže da se pitoni, poput drugih udava, kreću vrlo polako. ''Ona si je sad našla mjesto gdje joj temperatura odgovara i tu se zavukla'', dodaje. Kaže da Zoe sada može i uhvatiti nešto za jesti, no da će ''biti u fazi da istražuje i gleda''.

Zoe nije jedina egzotična ljubimica

Vlasnica kaže da je Zoe zadnji put miša dobila prije tjedan dana te da bez hrane sada može izdržati još mjesec dana. Uzgajivač Neven ističe da instinkti zmije nikada ne ''izumiru'', pa bi si ženka kraljevskog pitona mogla i sama uhvatiti plijen. ''Može po ljeti, ali ako ju se ne nađe do jeseni, onda će uginuti'', kaže.

Njezin vlasnica Viktorija kaže da je Zoe živjela u terariju s gušterom. No, gušter i kraljevski piton nisu jedina egzotična vrsta u domu obitelj Tvorek. Da bi spasio vrstu od izumiranja, Krsto Tvorek uzgaja jelenka, a imaju i madagaskarskog žohara.

Koje sve životinje mogu biti kućni ljubimci?

Priča o nestalom pitonu otvorila je pitanje kakve kućne ljubimce možete imati kod kuće i tko sve to odobrava. Sudeći po propisima, možete imati i slona, samo mu trebate osigurati sve uvjete da bude kućni ljubimac.

''Kućni ljubimac može biti bilo koja vrsta ukoliko joj posjednik može osigurati svu skrb u skladu s potrebama te životinjske vrste. Ako to nije protivno propisima o zaštiti okoliša, ako se osiguraju svi potrebni uvjeti, mogao bi se držati slon'', kaže Branka Buković Šošić iz Odjela za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede.

Skok: Kraljevski piton je uobičajeni ljubimac

O egzotičnim ljubimcima u Dnevniku Nove TV, ali i Zoe, govorio je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok. On kaže da, ako osigurate sve uvjete i dobijete dozvole nadležnih tijela te ste član Europske asocijacije zooloških vrtova i možete ga nabaviti legalnim putem, teoretski možete imati i krokodila.

A kada je riječ o kraljevskim pitonima poput Zoe, Skok kaže da je to bezopasna vrsta za ljude, ali i za okolinu.

''Hrani se malim glodavcima. Ne voli sunce i tu ljudi često rade grešku i Zoe je vjerojatno išla neko mjesto na koje se može sakriti. Ova zmija u Africi ima puno, puno neprijatelja koji ju vrebaju, pa i u samom terariju vole spavati i odmarati ispod nečega'', objašnjava Skok i apelira da se građani ne moraju bojati.

Inače, kaže Skok, kraljevski piton je uobičajeni kućni ljubimac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene