Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokrat John Edwards potvrdio je da se povlači iz utrke za predsjedničku nominaciju stranke, najavljujući kako će suzbijanje siromaštva u SAD-u za koje se zalagao, ostati u središtu kampanje dvoje preostalih kandidata - Hillary Clinton i Baracka Obame.


"Vrijeme je da odstupim kako bi povijest mogla utrti svoj put", rekao je Edwards na konferenciji za tisak u u jednom od novoobnovljenih naselja u New Orleansu, gdje je u prosincu 2006. započeo kampanju.

Vezani članci Slika nije dostupna Demokrat Kucinich napušta utrku za Bijelu kuću Slika nije dostupna Bijela kuća razočarana Putinovim optužbama

Objavljujući povlačenje nakon loših rezultata na dosadašnjim
predizborima, uključujući i jučerašnje treće mjesto u Floridi sa 14 posto glasova, Edwards nije dao podršku jednom od kandidata, ali je izrazio uvjerenost da će demokrati osvojiti Bijelu kuću.

"Ne znamo tko će napraviti zadnje korake do Avenije Pennsylvania 1600 (adresa Bijele kuće), ali znamo da će Demokratska stranka stvarati povijest. Jaki, ujedinjeni i s malo kičme, uzet ćemo natrag Bijelu kuću i stvoriti nadu i mogućnosti za ovu zemlju", rekao je Edwards.

Naglasio je kako su "Hillary Clinton i Obama obećali njemu i Americi da će suzbijanje siromaštva staviti u središte predsjedničke kampanje".

Njegovi savjetnici su najavili da bi Edwards u dogledno vrijeme mogao podržati Obamu ili Clinton.

Edwards, koji se neuspješno natjecao za predsjedničku nominaciju i 2004. godine, prije nego se pridružio senatoru Johnu Kerryu kao potpredsjednički kandidat, ostvario je loše rezultate na prvih pet ovogodišnjih predizbora, znatno zaostajući za svojim suparnicima, senatorima Hillary Clinton i Barackom Obamom.