Dijana Divjak i Ivana Kukec (Foto: Dijana Divjak/Ivana Kukec/Facebook)
Dijana Divjak i Ivana Kukec (Foto: Dijana Divjak/Ivana Kukec/Facebook)

Odlazak mladih u inozemstvo gotovo je svakodnevna pojava u Hrvatskoj, no priča dvije Varaždinke, koje su otišle svaka na svoju stranu svijeta, ipak su drugačije od ostalih.


Ivana Kukec, inženjerka okoliša, iz Varaždina je otišla u irski grad Cork i tamo pronašla sreću, a veterinarka Dijana Divjak Varaždin je zamijenila arapskim pustinjskim biserom, Dubaijem.

"Otišla sam jer mi u Hrvatskoj jednostavno nije bilo mogućnosti naći posao. Za 'obične poslove' sam prekvalificirana, a za poslove u struci nemam iskustva, a nitko nije voljan dati priliku mladima da steknu to iskustvo", kaže Ivana u razgovoru za portal eVaraždin.

"Nakon završenog fakulteta, putovala sam po Europi nekoliko mjeseci i kroz to sam iskustvo razvila osjećaj koliko je korisno za osobni razvoj iskusiti život drugdje i upoznati druge kulture tako da nisam tražila posao samo u Hrvatskoj, nego sam u isto vrijeme slala molbe u više zemalja. U Hrvatskoj sam tad konačno i dobila odgovor iz jedne veterinarske stanice da bi mogla kod njih raditi stručno osposobljavanje, no ipak sam se odlučila za posao u Dubaiju, jer tu se mogu financijski uzdržavati. I mogu završiti stručno usavršavanje u tradicionalnoj kineskoj medicini, vlasnici klinike su otvoreni za razne interese svojih zaposlenika i rado nas podržavaju. Sad radim kao veterinarski akupunkturist za male životinje", priča Dijana za isti portal.

Brzo se snašle u novoj sredini

Svaka je dakle, imala svoj razlog za odlazak, ali obje su se itekako snašle u svojim novim sredinama. Ivana ne radi u struci, ali kaže da je sretna s poslom u Trabolgan Holiday Villageu, omiljenom odredištu za odmor cijelih obitelji, dok Dijana u Dubaiju radi u struci.

"Snašla sam se super, u roku dva tjedna pronašla sam posao, koji iako je plaćen minimalno, s njim se može normalno živjeti", priča Ivana.

"Dočekali su me na aerodromu, dali mi privremeni smještaj na nekoliko mjeseci dok se nisam osamostalila. Prije nego sam došla u Dubai kontaktirala sam neke poznanike koji tu žive već neko vrijeme, pa su mi pomogli svojim savjetima. Ovdje se radi puno, 48 sati tjedno, a vikendom - to jest, petkom i subotom - nešto kraće", kaže s druge strane Dijana.

"Pala" i mikrouloga u Zvjezdanim Stazama

Obje Varaždinke ističu da imaju bogat društven život, no Dijana je čak okusila i malo glamura, statiravši na setu Zvjezdanih Staza pa ju se tako može i vidjeti na truntak u jednoj sceni, kaže ona. To ju je potaklo i da počne malo ozbiljnije učiti glumu, a osim toga bavi se još i jahanjem.

U novoj su se sredini snašle, a lokalci su ih isto tako prihvatili, iako je Ivana navela da u Irskoj postoji manji dio onih kojima stranci smetaju. Dijani je u Dubaiju podrška i njezin dečko, koji je tamo došao za njom.

"Prihvaćena sam super, Irci su stvarno fenomenalni ljudi, pristupačni i ljubazni, iako ima nekih kojima smetaju stranci, ali takvi su u manjini", kaže Ivana.

"U Dubaiju je velika etnička raznolikost - moji šefovi su Austrijanci, kolege Hrvat, Bosanac, Libanonci, Filipinci, Indijci, Rumunjka i Šrilančanin. Mnogi ljudi tu dolaze radi posla, sami su i željni upoznavanja. Moj dečko, isto Varaždinac, došao je u Dubai ubrzo nakon mene. Udvoje je puno lakše", ističe Dijana.

"Nije u Hrvatskoj ni najbolje a ni najgore"

Možda i najvažniju stvar otkrivaju na kraju, a ta je planiraju li se vraćati u domovinu. Svaka daje svoj odgovor, no Dijana nudi i vrlo koristan savjet mladima u domovini.

"Ne planiram se tako brzo vratiti, ovdje mogu napokon živjeti svoj život, a ne da živim na grbači roditeljima", kaže Ivana kratko i jasno.

"Vraćam se početkom sljedeće godine, jer ovdje ne mogu dobiti licencu da radim kao samostalni veterinar. Veselim se povratku, želim prenijeti svoje znanje i iskustvo u našu praksu. Optimistična sam vezano uz rad u Hrvatskoj, nadam se da je okolina spremna na alternativne metode liječenja ljubimaca", odgovara Dijana.

"Nemojte se zakopati u jedno mjesto razglabajući i negodujući o političkim i gospodarskim prilikama. Nije u Hrvatskoj ni najbolje a ni najgore, neka se obrazuju i putuju koliko mogu. Neka ne čekaju da netko ili država nešto napravi za njih dok rade posao koji ne vole. Treba imati ideje i snove, treba biti hrabar i krenuti ih ostvarivati i biti pozitivan. Nikad nije kasno za obrazovanje, uvijek možemo početi karijeru iz početka, ionako se uči cijeli zivot", poručuje na kraju Dijana.