Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza

Dva dana prije rasprave o Istanbulskoj konvenciji u Saboru, u HDZ-u i dalje nema mira

HDZ (Foto: Dnevnik.hr)
HDZ (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dva dana uoči saborske rasprave o Istanbulskoj konvenciji - u HDZ-u mira nema.

Premijer i njegovi najbliži suradnici traže da Davor Ivo Stier objasni svoje izjave o klerikalcima i ucjeni crkvenih dužnosnika. Na koga je mislio, Stier ne odgovara. Prijeti li mu smjena s pozicije političkog tajnika stranke?

Pročitajte i ovo Branko Tunić Kazna od osam godina HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Nekad saveznici, koji su zajedno rušili Tomislava Karamarka. Danas, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier narušili su vlastiti odnos.

Zbog posljednjeg istupa, traži se objašnjenje od Stiera. "U javni prostor otišle su izjave koje su uvredljive za one o kojima je kolega Stier govorio i bit će dobro da objasni na na nekoga u HDZ-u ili izvan njega", poručuje Gordan Jandroković (HDZ).

Stier je, prije nekoliko dana, upozorio na klerikalce, koji oltare obilaze po potrebi. Nije imenovao nikoga. Ali je otišao i korak dalje. "Možda i znaju za neke prljavšine u hijerarhiji crkve i nisu tu da ih očiste, već da ostanu i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju crkvu", rekao je Stier.

Iz HDZ-a tvrde da se nitko u vrhu stranke nije pronašao u tim riječima.

Politički tajnik HDZ-a nije danas htio pojasniti svoju izjavu. Poručuje da će za to biti prilike za dva dana - na raspravi o Istanbulskoj konvenciji, koja je podijelila HDZ-ovce. Premijer ne želi jasno reći hoće li dopustiti glasovanje po savjesti. Ali, u vrhu HDZ-a tvrde, sankcija za neposluh neće biti.

Jandroković na pitanje može li Stier opstati kao politički tajnik stranke, ne daje jasan odgovor. "O tome ćemo govoriti kada zato dođe vrijeme, a za to neće proći dugo vremena", kaže.

Dan poslije Istanbulske - slijedi rasprava o opozivu ministrice Dalić. No, ona nije zabrinuta. "Održat ćemo raspravu i ništa od svega toga neće biti", poručila je.

Naši sugovornici iz Vlade kažu kako se u utorak potpisuje nacrt nagodbe u Agrokoru pa je, smatraju, njezina pozicija sigurna.

Vrući politički tjedan s druge strane Markova trga počinje u srijedu - aktualnim prijepodnevom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene