Svaki pedalj javnih površina u Dubrovniku skupo se plaća i stroga pravila moraju svi poštovati - ali u praksi to za neke ne vrijedi. Tako privatna tvrtka, vlasnik žičare koja vozi na Srđ - inače u vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata Davora Lukšića, koji ima i lanac hotela, godinama ne plaća ni lipe za koncesiju.

Galerija


Tvrtka Excelsa nekretnine, koja je vlasnik žičare u Dubrovniku, godišnje zaradi desetke milijuna – no Gradu Dubrovniku devet godina nije platila ni kunu za koncesiju.

Vezani članci Sljemenska žičara Kako su troškovi sljemenske žičare išli u nebo: "Sifon s ventilom koji je koštao 200 kuna na kraju se popeo na 40.000" Renato Petek Renato Petek o sljemenskoj žičari: "To je megastroj za izvlačenje novca iz gradskog proračuna"

Vožnja do Srđa i nazad traje nekoliko minuta, a karta iznosi 150 kuna, dok je za Dubrovčane 15 kuna. Prema posljednjim podacima, u 2017. godini prodano je 550 tisuća karata.

Iz Grada Dubrovnika poručuju kako tvrtka mora uplatiti dug gradu i državi od oko 40 milijuna kuna do ponedjeljka u ponoć, inače im prijeti zatvaranje. Druga strana poručuje – nećemo platiti dug dok presude ne budu pravomoćne.

''Ako grad želi koncesijsku naknadu, zašto s nama ne potpiše ugovor. Neka nam pošalje ugovor. Kaže da smo dužni, zašto nam nisu dali ugovor?'' kaže Antun Rusković iz Excelsa nekretnina.

Gradonačelnik Dubrovnika danas nije bio dostupan za izjavu, no iz grada kažu kako im ne mogu dati ugovor jer DORH daje naputak da se prvo podmiri dug od oko 40 milijuna kuna.

''DORH to krivo pravno tumači'', smatra Rusković.

Dok u Dubrovniku svi skupo plaćaju javne površine za obavljanje svoje djelatnosti, jedna tvrtka koja zarađuje ne plaća ništa. Ugostiteljima je to neprihvatljivo.

''Da smo mi mali nešto tako išli napraviti ili da stavimo jednu stolicu više nego što smijemo, to bi u gradu netko sankcionirao'', kaže Ana Bitanga, vlasnica restorana.

Kritizira i dubrovačka oporba, iz SDP-a poručuju kako je situacija apsurdna. ''Meni se čini kako bi se gradonačelnik, DORH i Carinska uprava trebali dogovoriti o zajedničkom nastupu jer se više ne zna tko pije, a tko plaća'', rekao je Jadran Barač, gradski vijećnik SDP-a.

Hoće li Carinska uprava u ponedjeljak zatvoriti žičaru, nitko ne zna. Iz ministarstva financija poručuju kako je sve u nadležnosti garda, a iz DORH-a kako nisu dali nalog Carinskoj upravi za postupanje jer ona to može sama bez naloga. Milijuni od žičare i dalje vise u zraku.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr