Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na festi sv. Vlaha

Srakić: Brojne reforme propale, a reforma školstva izazvala pustoš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovnik danas po 1041. put slavi svoga zaštitnika svetoga Vlaha, a svetkovina je jutarnjom budnicom gradske glazbe i plotunima trombunjera, nakon čega je u dubrovačkoj katedrali služena misa.

Misno slavlje predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Marin Srakić koji je u propovijedi kazao je kako je vjera u Boga jedno od obilježja hrvatskog čovjeka koje se uspjelo sačuvati u vrijeme ateizacije, a Dubrovnik je primjer grada koji je kroz povijest vjeru primao, prenosio i ispovijedao.

Drugo obilježje je odanost prema rimskoj katoličkoj crkvi, a treće je ljubav i pobožnost prema Mariji, što najboje svjedoče brojna marijanska svetišta, kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svetom misom Dubrovčani slave blagdan Svetoga Vlaha Slika nije dostupna Prisustvuju i visoki uzvanici Dubrovnik slavi bladan Sv. Vlaha, svojeg zaštitnika

>> General Ante Gotovina proglašen počasnim građaninom Dubrovnika

Samo u Dubrovniku ima 38 crkvi posvećenih Mariji, a upravo ove godine slavi se 300. obljetnica obnove i posvećenja dubrovačke katedrale Blažene Djevice Marije, povijesnog simbola grada pod Srđem, naglasio je mons. Srakić.

Ljubav prema domovini također je jedno od obilježja hrvatskog naroda, dodao je. Također je u svojoj propovijedi naglasio da je obitelj jamstvo vedre budućnosti jednoga naroda te da moramo sve učiniti kako bismo sačuvali obitelj.

"Svjedoci smo da su brojne reforme propale, izazvale gospodarsko propadanje, a neke poput reforme školstva prouzročile su pustoš. Sve reforme su zaredom mimoilazile moralnu i duhovnu obnovu i često su bile uperene protiv obitelji", ustvrdio je Srakić.

Po završetku misnog slavlja po tradiciji uslijedila je procesija ulicama Dubrovnika u kojoj su nošene moći sv. Vlaha. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene