Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovnik danas po 1041. put slavi svoga zaštitnika svetoga Vlaha, a svetkovina je jutarnjom budnicom gradske glazbe i plotunima trombunjera, nakon čega je u dubrovačkoj katedrali služena misa.


Misno slavlje predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Marin Srakić koji je u propovijedi kazao je kako je vjera u Boga jedno od obilježja hrvatskog čovjeka koje se uspjelo sačuvati u vrijeme ateizacije, a Dubrovnik je primjer grada koji je kroz povijest vjeru primao, prenosio i ispovijedao.

Drugo obilježje je odanost prema rimskoj katoličkoj crkvi, a treće je ljubav i pobožnost prema Mariji, što najboje svjedoče brojna marijanska svetišta, kazao je.

Vezani članci Slika nije dostupna Dubrovnik slavi bladan Sv. Vlaha, svojeg zaštitnika Slika nije dostupna Na dubrovačku festu stiglo više od 10.000 Dubrovčana i hodočasnika

>> General Ante Gotovina proglašen počasnim građaninom Dubrovnika

Samo u Dubrovniku ima 38 crkvi posvećenih Mariji, a upravo ove godine slavi se 300. obljetnica obnove i posvećenja dubrovačke katedrale Blažene Djevice Marije, povijesnog simbola grada pod Srđem, naglasio je mons. Srakić.

Ljubav prema domovini također je jedno od obilježja hrvatskog naroda, dodao je. Također je u svojoj propovijedi naglasio da je obitelj jamstvo vedre budućnosti jednoga naroda te da moramo sve učiniti kako bismo sačuvali obitelj.

"Svjedoci smo da su brojne reforme propale, izazvale gospodarsko propadanje, a neke poput reforme školstva prouzročile su pustoš. Sve reforme su zaredom mimoilazile moralnu i duhovnu obnovu i često su bile uperene protiv obitelji", ustvrdio je Srakić.

Po završetku misnog slavlja po tradiciji uslijedila je procesija ulicama Dubrovnika u kojoj su nošene moći sv. Vlaha. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook