Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisustvuju i visoki uzvanici

Dubrovnik slavi bladan Sv. Vlaha, svojeg zaštitnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovnik danas 1042. put slavi blagdan svojeg zaštitnika Sv. Vlaha, a na svečanom otvorenju Feste sv. Vlaha ispred dubrovačke katedrale dubrovački biskup Mate Uzinić podsjetio je mnogobrojne okupljene vjernike kako Festu slavimo u godini i u ozračju priprave za susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 26. i 27. travnja ove godine održati u tom gradu.

Euharistijsko slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić, koji je podsjetio na mučeništvo sv. Vlaha, koji je dao primjer kako vjernik ne smije pokleknuti ni pod kakvom prijetnom. Povijest mučeništva, rekao je biskup Košić, na našim je prostorima duga i zadire u rimsko doba, pa u vrijeme turskih osvajanja, u 20. stoljeće, u dva svjetska rata te u vrijeme Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Biskup Košić posebno je istaknuo zločin na otočiću Daksi, gdje su partizani bez suđenja pobili 53 ljudi, među kojima sedmoricu svećenika iz Dubrovnika. "Kada govorimo o najnovijim vremenima mučeništva, sjetimo se Domovinskog rata i junačke obrane Dubrovnika, gdje se zaštita sv. Vlaha pokazala na djelu", istaknuo je biskup Košić i dodao kako se i danas progone kršćani, a jedan od primjera jest napad na svetost obitelji i od aktualne vlasti i od državnih medija.

Hrvatska je jedna od 3 zemlje u Europi koja može ponuditi OVO!

Biskup Košić spomenuo je i papu Franju, kojega protivnici Crkve uzdižu u nebesa, ali ga ne žele poslušati. Svjedoci smo da svijetom vlada novi totalitarizam, a to je neoliberalni globalizam u kojem se većina žrtvuje za pojedinca. .

"Novi kapitalizam je perfidan i tjera naše mlade iz domovine, a Hrvati postaju robovi u svojoj zemlji u kojoj vladaju tuđinci", istaknuo je i ocijenio da je u Hrvatskoj na djelu siromaštvo duha, siromaštvo slobode, siromaštvo ljubavi.

Nakon mise krenula je tradicionalna procesija s moćima sv. Vlaha i ostalih svetaca iz riznice dubrovačke katedrale koju predvode biskupi, sudionici ovogodišnje Feste sv. Vlaha. Procesiji se pridružio i predsjednik RH Ivo Josipović. Među brojnim okupljenima na Festi sv. Vlaha bio i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i drugi.

Festa sv. Vlaha bit će zatvnorena u nedjelju, 9. veljače spuštanjem svečava barjaka koji je ove godine, umjesto na Orlanovu stup, podignut na improviziranom stupu ispred svečeve crkve. Zbog oštećene statike Orlandova stupa, stručnjaci su preporučili da se spomenik za svetkovinu ne opterećuje zastavom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene