Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svetom misom

Dubrovčani slave blagdan Svetoga Vlaha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svetom misom u Katedrali i procesijom u kojoj se Stradunom nose moći svetoga Vlaha, Dubrovčani danas slave blagdan tog sveca, zaštitnika njihovog grada.

Misno slavlje u utorak u dubrovačkoj katedrali ove godine je predvodio porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša, koji je istaknuo kako u današnje vrijeme, ljude koji žive po vrednotama morala i kršćanstva, vrednotama za koje je mučenički umro sveti Vlaho, često mrko gledaju.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Možda nama danas, modernim ljudima, izgleda čudno da jedan čovjek za jednu ideju, vrednotu, kršćanstvo, vjeru daje život, rekao je mons. Kutleša dodavši kako se može vidjeti pogledamo li cijelu povijest Europe da je ta povijest temeljno kršćanska, utemeljena na vrednotama Atene, Rima i Jeruzalema.

Naglasio je kako upravo te vrednote Crkva želi naviještati, promicati i širiti te dodao kako Crkva ne samo da je ona koja naviješta Evanđelje, nego ona štiti što je istina, lijepo i dobro.

VIDEO Opet obaraju rekorde

Danas su te vrednote ugrožene, a principi za koje je i Sveti Vlaho dao život, žele pogaziti – rekao je mons. Kutleša.

U sklopu proslave svoga zaštitnika, najpoznatijom dubrovačkom ulicom Stradunom nose se moći svetog Vlaha, a potom u popodnevnim satima barjaktari i predstavnici župa i bratovština od Prevlake do Stona pozdravljaju biskupe, festanjule, odnosno svjetovne domaćine Feste.

Završetak Feste je u sljedeću nedjelju, 8. veljače, kada je misa na Gorici sv. Vlaha u 9 sati, a u podne će biti spušten barjak sv. Vlaha u povijesnoj gradskoj jezgri. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene