Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neformalna inicijativa

Dubrovnik forum raspravljao o LNG terminalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povezivanje terminala LNG u Poljskoj i srodnog na Krku jedan je od konkretnih projekata kojima 12 zemalja članica prostora Jadran-Baltik-Crno more (BABS) žele pojačati konkurentnost i postići najviši stupanj razvoja, rekli su u četvrtak na Dubrovnik forumu predsjednici Hrvatske i Poljske Kolinda Grabar-Kitarović i Andrzej Duda.

"Naglasak je postići najviši stupanj razvoja i ojačati konkurentnost, to je srž današnjeg sastanka", rekao je poljski predsjednik na konferenciji za novinare po završetku predsjedničkog okruglog stola "Inicijativa triju mora".

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Inicijativa je neformalna, ona nema tajništvo, ona nadopunjuje postojeće poput Višegradske i cilj nije izdvajanje iz Europske unije već "brisanje razlike" između članica EU koje su desetljećima uživale blagodati demokracije, slobode i slobodnog tržišta i onih koje su se priključile poslije, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednici su u četvrtak donijeli Dubrovačku inicijativu kojom stvaraju politički okvir za potporu konkretnim projektima koji bi srednju i istočnu Europu razvijali da sustigne preostali dio EU.

Konkretni projekti su u transportu primjerice Baltičke željeznice, a u cestama Via Baltica i Via Karpatia, rekao je Duda.

Terminalima LNG žele se diverzificirati izvori energije kako srednja i istočna Europa ne bi ovisile o ruskim energentima i planira se povezivanje poljskog s terminalom LNG na Krku.

Međutim, odluke o izgradnji tih terminala dvije su zemlje donijele istodobno, no danas je poljski aktivan, a u Hrvatskoj se još raspravlja, rekla je predsjednica.

Drugi konkretan projekt iz Hrvatske o kojem se u četvrtak razgovaralo je izgradnja nizinske željezničke pruge od Rijeke do Budimpešte, kazala je ona.

Predsjednici su se suglasili da jačanjem kohezije 12 zemalja BABS-a mogu inicirati nove razvojne mogućnosti u idućem proračunskom okviru EU od 2021. do 2027. stvaranjem Jdransko-baltičko-crnomorskog programa INTERREG.

Na sastanku je bilo riječi i o izazovima Europske unije poput Brexita, ali i globalnih poput migracijske krize, te sigurnosti i utjecaju Rusije.

Na novinarsko pitanje da komentira ruske postrojbe koje su u četvrtak testirale bojnu spremnost, Duda je rekao da su vježbe bile najavljene.

"Kontoliramo situaciju, u kontaktu smo s našim partnerima", rekao je Duda i pozvao da se tom pitanju pristupa "hladne glave", "bez emocija".

Idući sastanak Inicijative najavljen je za lipanj 2017. u Wroclawu u Poljskoj. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene