Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve će "pročešljati"

Državna revizija kreće u akciju: Je li došao kraj mučnim listama čekanja u bolnicama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna revizija u bolnicama češlja liste čekanja za magnetsku rezonanciju, a ministar zdravstva šturo kaže, uvažit će sve kritike.

19 bolnica koje imaju magnetsku rezonanciju ovih dana posjećuje državna revizija, a traži detaljne podatke o pacijentima koji su prošli magnet. Istražit će i koliko se koji pregled čeka, tko ima prioritet, koliko je rezervirano termina, a koliko otkazano.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Ohrabrujući rezultati Ministar uvjeren: "Imamo silazni trend lista čekanja na dijagnostičke preglede" Slika nije dostupna SASTANAK S RAVNATELJIMA Skraćivanje lista čekanja: Nakon uspješnog pilot projekta u Zagrebu, Beroš želi isto u cijeloj zemlji

Ovo je prvi put da se takva revizija provodi tvrdi pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

„Listu čekanja magnetske rezonancije obavljamo prvi put, revizija je krenula prije nešto više od mjesec dana i revizorski tim odlazi u subjekt prikupljati dokumentaciju i utvrditi činjenice“ objašnjava.

Nakon toga daju mišljenje koliko je koja bolnica učinkovita. A tražili su i podatke bolnice Sveti duh. Na Svetom duhu u Zagrebu kažu nam kako skupljanje podataka neće biti dodatan posao jer to redovito rade.

Kod njih se na magnet čeka oko 400 dana, što je i prosjek svih bolnica. Ne čekaju hitni pacijenti, a ide se po prioritetu. No, problem im stvaraju oni koji se naruče u dvije bolnice tvrdi specijalistica radiologije Sarah Stančić-Rokotov, iz KBC-a Sveti duh.

„Ovisno gdje prije dođu do termina u drugoj bolnici se ne pojave. Nama kada ne dođu nama taj termin propada. Ne možete ga više ispuniti s drugim pacijentom“ dodaje.

Ali im je zato uveden novi informatički sustav koji bi to trebao spriječiti. Objedinjuje sve bolnice i točno se vidi ako je pacijent negdje već naručen. To bi trebalo smanjiti i liste čekanja.

„Vi vidite sve njegove uputnice, sve gdje ga je obiteljski liječnik poslao, vidite da li je negdje drugdje naručen na istu pretragu i kada ga naručujete pitate ga, želite li da vas odjavim u ustanovi u kojoj ste već naručeni“ pojašnjava nam problematiku Staničić-Rokotov.

S novim sustavom hvali se i ministar zdravstva Milan Kujundžić. A što će pronaći državna revizija, pretjerano ga ne zabrinjava jer, kako kaže, revizori postoje da bi zaradili svoje plaće. „Što god pronađu mi ćemo uvažiti i biti zahvalni svim kritičarima“ objasnio je.

Kritike ima i udruga pacijenata jer liste čekanja su preduge. Zato im se sviđa kontrola, ali se nadaju da će bolnice i revizija biti oprezni u razmjeni podataka pacijenata.

„Baš nedavno smo svjedočili najvećem skandalu vezano za zloupotrebe osobnih podataka pacijenata vezano uz proteze i SMS poruke. Zato moramo biti posebno na oprezu“ rekao je Josip Perić iz Udruge pacijenata.

Ministar kaže kako je osigurao 8 novih uređaja magnetske rezonancije i da se radi puno više. Koliko točno - utvrdit će revizija koja bolnice češlja do ožujka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene