Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Liste čekanja

Nije se lako ni naručiti: Na ovaj pregled Slavonci čekaju i do pet mjeseci, provjerili smo zbog čega

U probleme u zdravstvenom sustavu uvjerili smo se više puta. Među najvećima su liste čekanja.

Da bi obavili pretrage Slavonci čekaju mjesecima. Iako osječka bolnica ulaže milijune u opremu - liste čekanja i dalje su duge. No, problema ima još.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Liste čekanja Beroš poslao naputak bolnicama: ''Ljeti ne bi trebalo biti dugih godišnjih odmora'' Liste čekanja: Ilustracija - 2 a gdje je reforma? Niti jedan ministar još nije riješio ovaj problem: "Prije operacija ljudi ne mogu dobiti uslugu, pa odu kod privatnika i plate"

Gužva u hodnicima osječke bolnice je svakodnevica. Naručiti se na pregled nije lako.

"Sad sam bila za dijete i nemoguća misija da ju naručiš ovako nego kad dođeš kući onda telefonom naručuješ mislim to je apsurdno. Traže uputnicu, a kad si kod kuće i zoveš telefonom onda ti ne treba uputnica", kaže Alica iz Osijeka.

Kad se i uspijete naručiti, pretrage čekate mjesecima. Iako je bolnica u posljednje tri godine uložila 77 milijuna kuna u opremu, liste čekanja i dalje su problem.

"Magnetna rezonancija 4 do 5 mjeseci, ja sam čekala skoro 4 mjeseca", kaže Jadranka iz Osijeka. Zašto je tako, upitali smo ravnateljstvo.

"Sustav je velik, potreba za zdravstvenom zaštitom je sve veća iz dana u dan, iz godine u godinu. Liste čekanja su nažalost takve kakve jesu, nismo ni najbolji ni najgori u Hrvatskoj po tom pitanju", kaže Sanja Pešić, pomoćnica ravnatelja.

U osječku bolnicu pristižu pacijenti iz pet slavonskih županija. No, nisu samo liste čekanja problem. Pacijenti se žale i na nedostatak osoblja.

"Ja sam sad bila kod doktorice endokrinologa ona sama radi, tu više nema ni sestre ni ništa, oni sami rade", kaže Mirjana.

Iz bolnice ističu da imaju dovoljan broj sestara i liječnika.

"Mi ih imamo dovoljno. Mi nemamo probleme kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske", kaže Pešić.

Problem pacijenatima je i kako do bolnice jer povezanost mnogih slavonskih mjesta je loša. Jedan od primjera je i Baranjsko Petrovo Selo.

Gdje god krenu, Slavonci čekaju, a uskoro će se njihov problem riješiti barem onaj u bolnici jer 2021. godine počinje izgradnja nove osječke bolnice. Možda onda i liste čekanja budu kraće.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene