Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni putni nalozi

Revizija otkrila sumnjive isplate u uredu bivšeg premijera; Saucha i Budak najavili prijave DORH-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate.

Prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307.785 kuna za inozemne dnevnice.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem - njih 160, stoji u izvješću revizije.

''Prema Zakonu o Vladi Republike Hrvatske, predsjednik Vlade RH može imenovati posebne savjetnike u vezi s pojedinim pitanjima stalne ili povremene prirode koja su od značaja za obavljanje njegove dužnosti, za posebnog savjetnika može imenovati i osobu koja nije u stalnom radnom odnosu u Vladi RH, a rješenjem o imenovanju može joj se odrediti naknada za rad.

Rashodi za dnevnice tri posebna savjetnika, evidentirani su na temelju 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, prema kojima im je za 2015. isplaćeno ukupno 532 dnevnice. Za dvojicu savjetnika je isplaćeno po 186 dnevnica, a za jednog 160 dnevnica.

Rashodi za prijevoz i smještaj prema navedenim putnim nalozima nisu ostvareni.

Prema podacima iz putnih naloga, s vrha putovanja su odlasci u radni posjet u vezi s održavanjem međunarodnih konferencija, simpozija i drugih zbivanja, za sva putovanja u odlasku i povratku se koristi organizirani prijevoz, troškove puta i smještaja plaća organizator, a pojedino putovanje je trajalo od 9 do 12 dana.

Putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno'', piše u nalazu revizije za 2015. godinu, objavljenom na službenim stranicama državnog ureda za reviziju.

Za komentar smo tražili Tomislava Sauchu koji je kao tadašnji predstojnik premijerova Ureda odobravao putne naloge i dnevnice.

''Ovdje se radi ili o gruboj grešci ili o gadnom podmetanju. Pazite, tu se radi o troje ljudi, od kojih jedan ima 85 godina, a navodno je na putu bio 160 dana. To ni je ne bi izdržao. Nisam nikada ni vidio, niti potpisao te putne naloge, niti sam čuo išta o njima. Vjerujte, mi smo bili mali ured i jako sam dobro pazio što potpisujem, nas je bilo u pravilu svega nekoliko koji smo išli na putovanja, jako sam dobro pazio tko putuje, zašto i gdje.

Zato kažem ili se radi o grešci, a najtoplije se nadam da je tako, ili je netko počinio gadno kazneno djelo. Zato ću u ponedjeljak podnijeti prijavu DORH-u, jer želim da se sve to temeljito istraži. Sada ću ja danima, tjednima, mjesecima morati odgovarati na pitanja kako bi se opravdao od nečega što nisam napravio. 

Nevjerojatno mi je zapravo da je na ovakav nalaz revizija dala pozitivno mišljenje i da sami nisu uočili kako je nemoguće da se potpiše toliko putnih naloga za tri savjetnika. Čudim se da me nisu do sada prijavili i da to pola godine stoji na stranicama revizije, a meni nije palo na pamet da idem provjeravati što tamo piše, jer znam da sam uredno poslovao i da sam pazio na svaki detalj, te da nisam potpisivao nikakve sumnjive naloge. Da sam sam to vidio i sam bi im rekao pa dobro kako vam to nije bilo sumnjivo. Nije to mali novac, radi se o više od 300 tisuća kuna, a insinuira se da sam ja potpisivao nekakve fiktivne putne naloge i tako izvlačio novac što nisam. Znači da se radi ili o grešci ili je netko krivotvorio moj potpis kako bi to napravio i počinio teško kazneno djelo. A ja ću tražiti da se to sve temeljito istraži i podnijet ću kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Toliko godina truda da pazim na svaki detalj i da pazim što i zašto potpisujem, vjerujte mi sjetio bih se da sam potpisao 57 putnih naloga za tri savjetnika. Spreman sam odgovarati na sva pitanja, i nadam se samo da smo još uvijek ozbiljna zemlja i da će se sve temeljito ispitati.

Nitko nije mogao putovati dok ja nisam to potpisao, niti je putni nalog mogao biti zatvoren dok onaj tko je putovao to nije potpisao, znači ili je u pitanju greška ili je netko počinio teško kazneno djelo krivotvorivši i po nekoliko potpisa'', rekao je za Dnevnik.hr vidno uzrujan Tomislav Saucha.

I Budak najavio prijavu protiv nepoznatog počinitelja

''U povodu nalaza Državne revizije za 2015. godinu i dnevnica koje su mi navodno isplaćene kao posebnom savjetniku za znanost predsjednika Vlade RH, izjavljujem da u 2015. godini nisam u svojstvu posebnog savjetnika bio niti jedan jedini dan na putu u inozemstvu, a da sam u četiri godine na toj funkciji bio na samo jednom službenom putu i to 2014. godine u Australiju. To su ujedno jedine dnevnice, inozemne i domaće, koje sam u četiri godine mandata primio iz Ureda predsjednika Vlade RH. Osim toga nisam za posao savjetnika tijekom te četiri godine primio nikakav honorar niti bilo kakvu novčanu naknadu ili nagradu. Nalaz Državne revizije upućuje na to da je netko krivotvorio moj potpis kako bi si mogao isplatiti inkriminirani iznos od najmanje 160 inozemnih dnevnica koje se u 2015. godini vode na moje ime. Zbog toga namjeravam DORH-u podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelja'', napisao je u priopćenju medijima dr. sc. Neven Budak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene