Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagodba s državom

Frane Lučić dobio odštetu, ali i dalje se traži odgovor na ključno pitanje - tko je kriv za kornatsku tragediju

Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Nakon deset godina, država se napokon nagodila s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem s Kornata. A ta ista država godinama je trošila milijune kako bi izbjegla isplatiti naknadu. To što su u konačnici ipak pokleknuli, ne znači, rekao je premijer, da je država i kriva za smrt 12 vatrogasaca. A tko je kriv za tragediju, i dalje se ne zna.

Deset godina čekao je Frane Lučić. Nagodio se s državom. Isplatit će mu se gotovo pet i pol milijuna kuna. Do kraja života dobivat će i mjesečnu rentu od 6.000 kuna. Za njegu, vitamine, prehranu i medicinske preparate. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pravda se kako je to bio složen predmet za utvrđivanje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

"Slažem se sa vama da je 10 godina potpuno neprimjereno i zato smo i sklopili nagodbu i evo neke vlade prije nas su radili na tome, ali evo mi smo došli u poziciju da smo to danas riješili", rekao je.

"Ja bi volio da se jako puno toga riješilo prije mandata ove Vlade meni bi bilo lakše", poručio je premijer Andrej Plenković.

Frane danas šuti. Ne kometira ništa. Ali zato govore vatrogasci DVD-a Tisno. Oni su sve i pokrenuli. Upravo u emisiji Provjereno ekskluzivno otkrili plan. Da se država nije nagodila izašli bi na ulicu. Prodali bi imovinu vatrogasnog društva Tisno i tako namirili nastradalog Franu.

Tome Belakušić zapovijednik DVD-a Tisno poručuje: "Mi smo zadovoljni kao vatrogasci i kao svi skupa da se to riješi napokon nakon toliko godina."

"Pozitivno je. Nadam se da sve to ide kraju. Da se to napokon završi ta cijela trakavica", poručuje Zvonimir Ćorkalo, predsjednik DVD-a Tisno.

Da ne bi bilo zabune. Premijer je jasno naglasio: "Sklapanje ove nagodbe i isplata ovih iznosa ne može se ni na koji način smatrati priznanjem odgovornosti Hrvatske za štetni događaj."

Majka i supruga poginulih vatrogasaca Ajka Crvelin i dalje se pita tko je onda kriv? "Po njima izgleda da nitko nije kriv. Bar po meni izgleda kao da su sami podmetnuli vatru i sami ušli u vatru."

12 vatrogasaca izgubilo je život. A obitelji, kažu, nisu dobile nikakvu odštetu. "Mi smo dobili samo za duševnu bol po osobi po 220 tisuća kuna. Ja mislim da nikakav novac ne može platiti nijedan život", kaže Ajka Crvelin.

Frane je jedini preživio. Ministar zdravstva Milan Kujudžić sjeća se tih dana. "Sjećam se u Dubravi je ležao kada je preživio i sada su ostale posljedice."

100-postotni je invalid. "Drage moje kolege žao mi je što i ja nisam s vama smrtno nastradao."

Upravo s fizičkim i psihičkim posljedicama, deset godina borio se po sudovima, tražeći pravdu. A ima samo jednu želju.

"Želim živjeti kao svaki normalan čovjek, kao i svi vi", poručuje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene