Na jesen bi trebala krenuti nova runda subvencioniranja stambenih kredita, a država će prve četiri godine plaćati polovicu rate. Građanima koji dobiju dijete taj će se rok produžiti za dvije godine.

Galerija


Prije tri mjeseca obitelj Užarević imala je dvostruki razlog za slavlje. Naime, na svijet su stigli blizanci Toma i Janko, te su svojim roditeljima osigurali još četiri godine državnih subvencija za stambeni kredit.

Vezani članci Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Ministarstvo graditeljstva dalo zeleno svjetlo za GUP, ministar graditeljstva protiv njega?! Ministar graditeljstva Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Štromar pozvao gradonačelnike da se prijave: Krajem godine još 600 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada

Svima koji su u programu subvencija, država za svako rođeno dijete za dvije godine produžuje plaćanje polovice rate kredita. "Da nije bilo tog kredita još bismo boravili kod roditelja", rekla je Martina Užarević. "Mislim da će nam država pokriti otprilike cijeli iznos kamate, to jest da će nam u osam godina sufinancirati barem 20 tisuća eura", dodao je Višeslav Užarević.

Država će na dosad odobrene zahtjeve potrošiti 41 milijun kuna

U posjet im je stigao resorni ministar Štromar, i najavio kako nova runda državnih subvencija kreće već na jesen, ali s nešto drugačijim pravilima.

"Možda ćemo produžiti rok. Subvencije planiramo davati u postocima, ovisno o indeksu razvijenosti samog mjesta, općine, grada", objasnio je Predrag Štromar, ministar graditeljstva.

Država je do sada odobrila 2.326 zahtjeva za sufinanciranje. Na to će potrošiti 41 milijun kuna, a stanove, uglavnom veličine 90 metara kvadratnih, najčešće su kupovali mladi u dobi od 33 godine.

Svako dijete produžuje sufinanciranje za dvije godine (Foto: Dnevnik.hr)
Državno sufinanciranje stambenih kredita Foto: DNEVNIK.hr

Država ratu kredita u prosjeku plaća 1.473 kune, a krediti su uzimani na rok od 20 godina. Osim novih subvencija, Ministarstvo graditeljstva priprema i drugačiji model naplate komunalne naknade.

"Za starije objekte će se plaćati 10 posto manje od one komunalne naknade koja je propisana, a za novije možda 10 posto više. Ipak, to se sigurno neće primjenjivati u ovoj godini", rekao je ministar Štromar.

Otkako je mjera državnih potpora krenula, financiranje je za dodatne dvije godine produženo 65 puta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr