Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupa putovanja

Država nema sluha za potrebe najranjivijih: Otočki mališani s poteškoćama u razvoju u iznimno su teškom položaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od samog osnutka Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“ u ožujku 2009., počinje borba za njihova prava, s naglaskom na djecu s područja otoka Brača i ostalih otoka.

Izazovi djece s teškoćama u razvoju veliki su sami po sebi, a posebno su slučajevima kada se djeca odgajaju na otoku. Otežano je pružanje terapije djeci kao i obrazovanje koje je za njih često specifično.

Pročitajte i ovo Trajekt Oslofjord Skandinavski trajekt plovit će pod Jadrolinijom: "To je unapređenje usluge, komfora i sadržaja" Ilustracija Spasili prste čovjeku Jadrolinijin trajekt po najvećem nevremenu isplovio iz luke na Visu prema Splitu: Samo je on mogao spasiti mladića iz Komiže

Crveni križ Brač već godinama pomaže udrugu „Brački pupoljci“ brojnim organiziranim akcijama i donacijama čime je osiguran veliki broj terapija na otoku, no pokazalo se kako ni to nije dovoljno. Na otoku jednostavno nema kvalitetnih institucija ni uvjeta potrebnih za sve vrste terapija i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju te su članovi udruge primorani putovati na kopno.

Skupa putovanja otežavaju život

Osobit problem za otočku djecu je prijevoz pa je stoga pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, odnosno njegova članka 47. 

Trenutno je stanje ovakvo - osobe s invaliditetom imaju pravo na povlasticu od 75 posto od redovne cijene Jadrolinijine trajektne karte za samo 4 putovanja godišnje. Uz to, djeca s poteškoćama u razvoju ne pripadaju nijednoj kategoriji stanovnika koji prema zakonu i Jadrolinijijom pravilniku ostvaruju pravo na besplatan prijevoz te moraju plaćati kartu kao i svi ostali. S obzirom na to da su takvoj djeci terapije nužno potrebne - putovanje na kopno iznimno je velik trošak za njihove obitelji. 

Ovo predstavlja ogromno opterećenje za već ionako otežane i izazovne uvjete života na otoku. Stoga se mlade obitelji sve češće zbog neadekvatne podrške na koju nailaze na svakom koraku od države, odlučuju na odlazak s otoka i život na kopnu.

Iako se roditelji bore već deset godina kako bi se ova situacija riješila - pomaka nema. Zbog toga su udruga "Brački pupoljci" i Crveni križ Brač  odlučili su se krajem 2018. na zajedničku pisanu inicijativu za izmjenu trenutnog Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Inicijativom se želi ostvariti pravo djece s teškoćama u razvoju na besplatan prijevoz u javnom prijevozu. 

Isto pravo za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka

Udruga „Brački pupoljci“, s obzirom da su jedina ovakva udruga na otoku, te su pojedinačne zamolbe objedinili i zajednički nastupili zamolbom prema Jadroliniji koja je to i odobrila. Ipak, ovakve grupa podrške na ostalim hrvatskim otocima ne postoje i puno roditelja za tu praksu ne zna niti se mogu na taj način organizirati. Upravo zato, „Brački pupoljci“, kroz ovu inicijativu i promjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, traže da pravo na besplatan trajektni prijevoz imaju i ostale otočke obitelji s djecom s teškoćama u razvoju u zemlji. 

Dodatni je otežavajuć faktor pitanje putnih naloga i odobravanja putnih troškova. Naime, odobravanje putnih troškova koje odobravaju doktori primarne medicine ne pokrivaju terapije djeci u privatnim institucijama, a ne pokrivaju se ni cijene transporta automobilom trajektom. 

Na primjer, obitelj s djetetom s autizmom koje s Brača mora putovati u Split zbog prevelike buke i nepoznate okoline mora na trajektu putovati u automobilu i to u pratnji odrasle osobe, cijelo će to putovanje koštati više od 200 kuna. 

Zbog ovakvih slučajeva, pokrenuta je i peticija kojom građani mogu podržati zahtjev za izmjenom ovog Zakona i olakšati život djeci s teškoćama u razvoju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene