Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udaljeni s dužnosti

Sigurnosni propust države: Kakvi tjelohranitelji čuvaju članove Vlade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od čuvara Milanke Opačić prvo se verbalno, a zatim fizički obračunao s gostima jednog dubrovačkog kluba.

Osim propusta u potpisivanju menadžerskih ugovora, država je, čini se, propustila još nešto. Provjeriti koje osobe zapošljava na mjestu tjelohranitelja članova Vlade. Naime, tjelohranitelj ministrice Opačić, tijekom njezina boravka u Dubrovniku, potukao se u noćnom izlasku ispred jednog kafića. No, sva petorica zaštitara sada su udaljena s dužnosti i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) ''Paziti koga stavljamo na liste'' Mnogi kao da su samo u prolazu: U ovom sazivu Sabora vlada prava najezda transfera, a politički se dres najlakše skida Bandićev novi dvojac (Foto: Dnevnik.hr) Skupio puno 'žetončića'' Nova su Bandićeva pojačanja: Vargu čeka jedna od ključnih pozicija zagrebačke hitne pomoći, a što se smiješi Opačić?

Dubrovnik. Tri ujutro. Čuvari Milanke Opačić u noćnom provodu. Jedan od njih prvo se verbalno, a potom i fizički obračunao s dvoje gostiju jednog kluba. Sve je rezultiralo odvođenjem u policijsku stanicu, s optužnim prijedlozima za remećenje javnog reda i mira.

Dubrovnik: U tučnjavi u klubu sudjelovao zaštitar Milanke Opačić

Danas, svih petero djelatnika MUP-a dobilo je kaznu, iako je samo jedan od njih sudjelovao u ekscesu.

'Vezano za događaj u Dubrovniku, svi policijski službenici udaljeni su s dužnosti te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak za težu povredu službene dužnosti', priopćili su iz policije.

Policajac ima 25 godina

Iako se sve dogodilo noću, podliježu sankcijama, jer radno vrijeme na službenom putu nije isteklo - smatra Bono Marjanović koji je čuvao bivšeg predsjednika Tuđmana.

'U službeno vrijeme dok sam bio uz štićenu osobu i nakon što štićena osoba ode na počinak nisam razmišljao o tome da popijem ne znam koliko alkohola, tako da bi bilo 1,5 promila u krvi, nego jednostavno to može biti neko druženje, kratka ćakula i naravno stvar - traženje prilike da se odmorim kako bi se mogao posvetiti', rekao nam je Marjanović, bivši policijski službenik.

'Ministrice Opačić, što ste radili tri godine?'

Policajac koji je napravio eksces ima 25 godina, pa Željko Cvrtila smatra da za takav posao treba biti znatno stariji i iskusniji.

'U ozbiljnim državama tek s nekih 35 godina pa na dalje se postaje kvalitetan i dobar tjelohranitelj i bodyguard, znači kad ste vi prošli sigurnosni sustav, kad ste prošli policijsku službu, možete ići na taj posao', rekao je Željko Cvrtila, konzultant za poslovnu i javnu sigurnost

'Nanosi se šteta sustavu'

Tjelohranitelji se inače regrutiraju iz policije. U Uredu za posebne poslove sigurnosti trenutačno ima 708 zaposlenih. Njih 237 radi na osiguranju i zaštiti štićenih osoba. Svi oni dužni su proći liječnički pregled prve kategorije, testiranje opće tjelesne pripremljenosti, poznavanja borilačkih vještina i vještine gađanja te proći sigurnosnu provjeru.

Nadzor obavljaju njihovi rukovoditelji. Zadnjih godina bilo je nekoliko lakših i težih povreda, uglavnom izvan službe. Tijekom obavljanja službe, njih desetak dobilo je opomene, a protiv nekih su pokrenuti disciplinski postupci.

'Nanosi se velika šteta, ne samo njima kao pojedincima - oni će vjerojatno trpjeti određene posljedice, tu se nanosi velika šteta samom sustavu kojeg predstavljaju, ali i samoj štićenoj osobi', rekao je Marjanović.

Tko će koga štititi - odlučuje Ured za za posebne poslove sigurnosti. Potpredsjednica Vlade ima pravo na pojačano osiguranje nakon prijetnji smrću koje je dobila još prošle godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene