Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60 udruga pita

'Ministrice Opačić, što ste radili tri godine?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Platforma 112 koja okuplja 60 udruga odgovorila je u petak ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić opetujući da je finaciranje prehrane u školama za siromašnu djecu putem udruga potpuno pogrešan model te je pita što je radila tri godine kada i sama sustav opisuje "krutim".

Model finaciranja prehrane u školama za siromašnu djecu putem udruga je pogrešan iz više razloga, pa i etičkog, a uz to se na troškove poslovanja udruga gubi i do 15 posto vrijednosti projekta, ističe Platforma 112, koja smatra da taj problem treba riješiti institucionalno, odnosno da Ministarstvo školama izravno dostavi novac.

Pročitajte i ovo Magdalena Dovečer nagodio se Priznao da mu je nećakinja namještala natječaj: Oboje dobili rad za opće dobro umjesto zatvora Televizor najavili značajna poboljšanja Odlučeno je tko će mjeriti televizijsku gledanost u Hrvatskoj

Ispravan put nikako nije osmišljavanje nepotrebnih natječaja kroz koje se udruge ubacuju kao posrednici između institucija, i to ni za što drugo osim za prebacivanje novca s jednog računa na drugi. Sve što predstavlja redovnu, masovnu i jednoobraznu naknadu ili uslugu treba obavljati preko dobro organizirane birokracije koja ima statističke podloge i izravne kanale komunikacije između institucija, stoji u odgovoru Platforme 212 ministrici Opačić.

Opačić: Kroz tri godine cjelovita reforma sustava socijalne zaštite

Iz kabineta ministrice Opačić u četvrtak su reagirali na zahtijev Platforme 112 da se obustavi natječaj namijenjen udrugama za projekte usmjerene na osiguravanje prehrane u školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji, ocjenivši da su takvim zahtjevom "udruge izrazile nepovjerenje u same sebe".

U Ministarstvu su naveli kako dugoročna sustavna podrška i politika socijalne zaštite najugroženijih obitelji i djece ne isključuje kratkoročne mjere, kao što su projekti namijenjeni udrugama. Tom u prilog naveli su da postoje obitelji koje su se nenadano našle u privremenim financijskim problemima zbog neisplate plaće ili gubitka posla, a zbog posjedovanja imovine ne mogu ispuniti uvjete za primanje zajamčene minimalne naknade. Takvim su obiteljima namijenjeni ovakvi projekti, istaknuli su u Ministarstvu.

Platforma 112 pak smatra da se takvim modelom podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci te da nije jasno što će biti s onim sredinama gdje nema udruga koje mogu zadovoljiti natječajne propozicije.

Ističući kako samo Hrvatski Crveni križ i eventualno Caritas imaju dovoljno razvijenu mrežu da pokriju cijelu Hrvatsku, Platforma postavlja pitanje zašto se uopće raspisuje natječaj, umjesto da se za taj posao izravno podugovorom angažiraju te dvije organizacije.

No, još je važnije pitanje, zašto bi bilo koja organizacija, pa i Crveni križ ili pak Caritas, dobila proviziju u obliku troška za vlastiti posrednički rad, koja može iznositi do 15 posto vrijednosti projekta, i to samo zato da proslijede novac s jedne do druge točke unutar sustava, to jest od ministarstva do škole. Zašto se Ministarstvo ne pozabavi uzrocima sporosti i neosjetljivosti sustava, umjesto da rasipa novac i proizvodi kaos? I možda najvažnije pitanje, što ste radili tri godine da je danas sustav upravo takav da ga i sami opisujete "krutim", navodi u odgovoru ministrici Opačić Platforma 112. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene