Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radna mjesta

Došlo je do promjena na listi najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: Jedan podatak izaziva zabrinutost

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Indeks slobodnih radnih mjesta pao je u odnosu na prošli mjesec, a na ljestvici zanimanja koja su u Hrvatskoj najtraženija došlo je do određenih promjena.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za siječanj pao je za 2,4 posto u odnosu na prosinac 2023., a pad je zabilježen i u odnosu na siječanj prošle godine, i to za 6,7 posto, što je najveći pad vrijednosti indeksa u posljednje tri godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u siječnju zabilježio smanjenje od 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je šesti mjesec pada vrijednosti indeksa u posljednjih godinu dana. Na godišnjoj razini pad je još izraženiji te je iznosio 6,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, što je najveći pad vrijednosti indeksa u posljednje tri godine", istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Nakon što je prošle godine OVI rastao po stopi od 3,6 posto i njegova se stopa rasta smanjivala iz tromjesečja u tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za siječanj ove godine, napominju EIZ-ovi analitičari, rast na kvartalnoj razini bi u prvom tromjesečju ove godine trebao dodatno usporiti iako bi za veću razinu pouzdanosti trebalo pričekati barem još podatke za veljaču.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar oj radosti Štromar: "I meni je Josipa Rimac pisala 'srce moje, dušo moja, samo me ti možeš smiriti', a kad je supruga vidjela poruke..."

Programeri i teleoperateri s najvećim padom na ljestvici najtraženijih zanimanja

Prodavač, kuhar, skladištar, knjigovođa i konobar u siječnju su bila najtraženija zanimanja, isto kao i prije godinu dana, s razlikom da su se skladištari s petog popeli na treće mjesto. Pritom, najveći pozitivan doprinos stopi rasta broja oglasa imala su zanimanja skladištara i inženjera strojarstva, dok su najveći negativan doprinos dali konobari i inženjeri građevine.

Na ljestvici najtraženijih zanimanja u godinu dana najviše su se spustili programeri i teleoperateri, za sedam mjesta, a najviše uspeli ekonomisti, također za sedam mjesta, navode iz EIZ-a.

U odnosu na siječanj 2023. godine, znatnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja obrazovna kvalifikacija, sa 60,3 na 62,4 posto. Udio oglasa s niskokvalificiranim radom pao je s 15,5 na 12,9 posto, dok je udio visoke stručne spreme ostao gotovo nepromijenjen.

Pročitajte i ovo Napad na Jemen ČEKA SE POTVRDA Još jedan žestoki val odmazde za smrt Amerikanaca? "Napali su 15 ciljeva"

Sjeverni Jadran i središnja Hrvatska s padom broja oglasa

U siječnju se zadržao trend povećanja udjela oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno, s 46 na 53,2 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana značajno smanjio, s 46,8 na 40,7 posto.

Broj oglasa porastao je u istočnoj Hrvatskoj i južnom Jadranu, dok su sjeverni Jadran i središnja Hrvatska imali negativan doprinos od čak 5,4 postotna boda. Istočna Hrvatska zabilježila je godišnju stopu rasta od 26,7 posto, čemu su najveći doprinos dali oglasi za učitelje, prodavače i knjigovođe, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene