Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE POTVRDA

Još jedan žestoki val odmazde za smrt Amerikanaca? "Napali su 15 ciljeva"

Hutisti tvrde da su Amerikanci i Britanci izveli novi val napada na Jemen.

Mediji naklonjeni hutistima navode kako su SAD i Velika Britanije tijekom noći izveli još jedan val zračnih napada na Jemen. 

"Vojni izvor potvrdio je da su američko-britanski zrakoplovi izveli 15 napada na provincije Saadah i Hodeidah", rekao je u ponedjeljak ujutro u izvješću medijski kanal Almasirah povezan s hutistima, javlja Sky News.

Nove napade nisu potvrdili ni SAD ni Velika Britanija. 

Zadnji potvrđeni napadi bili su u noći sa subote na nedjelju. 

Kasno u subotu u napadima su pogođena podzemna skladišta oružja, raketni sustavi, lanseri i druga oprema koju su hutisti koristili za napade na brodove u Crvenom moru, rekao je Pentagon te dodao da je gađao 13 meta diljem zemlje.

Riječ je o vojnim djelatnostima u sukobu koji se proširio Bliskim istokom od 7. listopada kada je palestinska militantna skupina Hamas iz pojasa Gaze upala na jug Izraela, što je dovelo do rata koji je privukao niz oružanih skupina koje podupire Teheran.

Stanovnici su rekli da su se tijekom napada zatresle zgrade u glavnom gradu Sani, kojim upravljaju hutisti.

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Napadi u Jemenu odvijaju se u sklopu američke kampanje odmazde zbog ubojstva trojice američkih vojnika.

Washington je u petak započeo prvi val svog odgovora napavši više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje ona podupire, pri čemu je navodno poginulo gotovo 40 osoba.

Vojno djelovanje povećalo je zabrinutost za moguću daljnju eskalaciju sukoba. Iran zasad izbjegava bilo kakvu izravnu ulogu u sukobu, no podupire skupine koje su mu se pridružile iz Sirije, Iraka, Jemena i Libanona.

Hutisti, koji upravljaju velikim dijelom Jemena, tvrde da su njihovi napadi izraz solidarnosti s Palestincima dok Izrael bombardira Gazu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene