Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRAĐA U INI

Penava: ''Plenković i Vlada trebaju momentalno podnijeti ostavke''; DP prozvao i Banožića

Mario Banožić
Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava pozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića i Vladu da nakon najnovije afere i pljačke u Ini odmah podnesu ostavke.

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava je na konferenciji za medije ocijenio da su omjeri pljačke od milijardu kuna zaprepašćujući, ali to nije nastalo preko noći, već o tome "moramo razmišljati kao o mentalnom sklopu, koji je očigledno predugo na vlasti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROMJENE I NA ČELU HOK-A Repovi krađe u Ini se šire: Tko je već izašao iz Remetinca, a tko će još malo brojati rešetke? Slika nije dostupna Svašta se saznaje "Imam nešto para viška": Propjevao jedan od osumnjičenih, procurili detalji razgovora bande koja je opljačkala Inu

"Kad netko usred rata dobije plin po 19 eura, a prodaje ga po 210 eura onda je to ratni zločin, u domeni ratnog profiterstva. To je iznos koji vrijedi poput polovine Pelješkog mosta ili dva nova američka aviona F-35 na hrvatskom nebu", kazao je Penava.

Podsjetio je i na druge afere povezane s dužnosnicima HDZ-a, poput "afere Vjetroelektrane" i Josipe Rimac, te "afere Software" i bivše ministrice Gabrijele Žalac, ocijenivši kako se "afera poticaji", u režiji HDZ-a i SDSS-a, u kojoj su osumnjičeni bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar gospodarstva Darko Horvat, "danas čini kao dječja igra".

Ako netko nakon ovoga još uvijek misli da je HDZ Andreja Plenkovića domoljubna stranka, dodao je, taj doista ima problema s realnom prosudbom.

"Hrvatska je bez vas moderna i napredna zemlja, u kojoj ima dovoljno sredstava za sve, ali vaše apetite ne može zadovoljiti nitko jer kradete u milijardama, i tome nema kraja", poručio je Penava HDZ-ovcima.

Smatra kako je u toj priči abolirano jedino obično članstvo HDZ-a, ali i njima je vrijeme da "otvore oči", a Plenković i njegova Vlada trebaju momentalno podnijeti ostavke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Sloveniji O vrućoj temi Plenković: "Ovo je dokaz da funkcionira pravna država. Čestitam svima"

Jedna od ključnih osoba u aferi oko krađe u Ini predsjednica Uprave istočne Slavonije Marija Ratkić, kojoj je određen jednomjesečni istražni zatvor, poslužila je kao nova poluga za prepucavanje između Domovinskog pokreta i HDZ-a.

Domovinski pokret: ''Kadroviranje u Plinari provodi HDZ'': Prozvali i Banožića, brzo se javio Dekanić

Nešto ranije oglasila se i podružnica Vukovarsko – srijemske županije Domovinskog pokreta s obzirom na novonastalu situaciju izrazila je zabrinutost i nezadovoljstvo indolentnošću i bježanjem od problematike većinskog vlasnika tvrtke PIS-a Vukovarsko- srijemske županije te župana Damira Dekanića.

Što kane - smijeniti još uvijek aktualnu predsjednicu Uprave Plinare istočne Slavonije (PIS) Mariju Ratkić, pitali su iz DP-a Vukovarsko-srijemsku županiju, ali i Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije te njihova predsjednika Marija Banožića - jesu li pokrenuli stegovni postupak protiv njihovih članova Marije Ratkić i Domagoja Bujadinovića, predsjednika Nadzornog odbora PIS-a?

Iz DP-a pretpostavljaju da im to i nije lako izvedivo jer, kako navode, ''boje se da ona u ovim nezakonitim radnjama nije djelovala bez blagoslova svojih ''politički jačih stranačkih kolega''.

Iz DP-a navode da bi moralno i politički odgovorno bilo da svi članovi Nadzornog odbora PIS-a koji su imenovani od strane županije budu smijenjeni.

''Kako to da Bujadinović nije priveden i ispitan? Lažno obmanjivanje javnosti da o ovome nisu imali saznanja je krajnje licemjerno i nedopustivo kad se vrlo dobro zna tko kome i kada podnosi izvješća o radu kao svome većinskom vlasniku. Nadzorni odbor i Upravu poduzeća imenuje HDZ i ovdje se radi o političkoj odgovornosti za koju su odgovorni Banožić kao predsjednik HDZ-a Vukovarsko – srijemske županije i župan Damir Dekanić'', poručili su iz DP-a.

''Strahujemo da ovo nije jedini ovakav slučaj u županijskim tvrtkama, ali kao što nam je poznato svi izvidi i predmeti koji imaju elemenata kaznenih djela završe negdje duboko u ladicama Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima gdje opet sjede ljudi koji su kadrovirani od strane HDZ-a'', ustvrdili su iz DP-a.

Pročitajte i ovo Župan Damir Dekanić uskok provodi izvide Vukovarsko-srijemski župan i dalje tvrdi da nije lagao: "Ostavka nije na stolu"

Brzo je stigao Dekanićev odgovor: ''Nakon uhićenja Ratkić, želimo istaknuti kako smo zgroženi vješću. Slučaj ne možemo detaljnije komentirati dok ne dobijemo sve potrebne informacije ali i dok traju izvidi jer ne raspolažemo s dovoljno informacija o ulozi Ratkić u cijelom slučaju''.

''Također želimo naglasiti kako najstrože osuđujemo bilo kakav oblik korupcije i kriminala te kako će svi eventualno umiješani u ovaj slučaj biti sankcionirani sukladno važećim pravilnicima i pozitivnim zakonskim propisima'', kazao je Dekanić.

Pročitajte i ovo Damir Dekanić (Foto: HDZ) JE LI BILO ZATAŠKAVANJA? Nova svjedokinja u slučaju Dekanić: "Sve ću ispričati USKOK-u, policiji ne vjerujem"

Istaknuo je da je Vukovarsko -srijemska županija, kao jedan od vlasnika PIS d.o.o. ''odmah pokrenula sve propisane procedure te zatražila izviješće Nadzornog odbora PIS-a koji će izvanrednu sjednicu održati već danas, a po potrebi će se održati i izvanredna Skupština društva.O svim novo pristiglim informacijama vezanim za navedeni slučaj javnost ćemo pravovremeno izvijestiti''.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene