Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLJOPRIVREDNICI NA MUKAMA

Vinogradari nakon strašnog nevremena: "Kao da je čovjeku odrezano jedno plućno krilo. Šteta nije samo sto posto, nego 110 posto..."

Aktualno Galerija Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca Foto: DNEVNIK.hr Zvonko Sever, vinogradar Zvonko Sever, vinogradar Foto: DNEVNIK.hr Štete u vinogradu Štete u vinogradu Foto: DNEVNIK.hr +0 Vinogradi nakon nevremena Galerija 1/4 >>
Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić u petak se uživo javio s terena te izvijestio o štetama koje su nastale uslijed nevremena.

Točne procjene šteta nakon nevremena još uvijek nema, no vinogradari kažu da je šteta potpuna.

Vinogradar Zvonko Sever pojašnjava kako od trsa može očekivati samo da preživi.

"Kao da je čovjeku odrezano jedno plućno krilo. Neće imati čime disati, upravo radimo jednu zaštitu da bismo sanirali postojeće stanje da te rane koliko-toliko povidamo", pojasnio je Sever te dodao kako će šteta biti i sljedeće godine, pa i 2024., jer se nema iz čega izvući rodno drvo.

Vinogradi nakon nevremena Zvonko Sever, vinogradar (Foto: DNEVNIK.hr)

"Šteta nije samo sto posto nego 110 posto, kao u Koreji kad su izbori. Radi se o tome da trs prvo treba preživjeti", naglašava, uz napomenu kako između 20 i 30 posto trsova neće preživjeti, jer se neće moći nositi s gubitkom lišća.
Vinograd je osiguran, Sever ima 15 tisuća trsova. Kaže i kako je novčana šteta 70 posto.

"Eventualno ako od osiguravajućeg društva dobijemo 30 posto, s tim treba preživjeti. Nadamo se obećanoj pomoći od države koju su obećali ministrica i župan", poručio je sugovornik Dnevnika Nove TV te dodao kako je ministrica  svečano obećala pomoć i vjeruje da će do toga doći.

"Mi uredno svake godine 200 do 300 tisuća kuna uplatimo PDV-a. Ovo je proizvod koji svake godine darujemo sebi i državi", poručio je.

Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca za Dnevnik Nove TV je kazao kako se svi vinogradari javljaju i prijavljuju štete koje su nastale, i ne samo vinogradari, nego i drugi poljoprivrednici.

Vinogradi nakon nevremena Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca (Foto: DNEVNIK.hr)

"Količina tuče koja je sinoć zadesila ovo područje je nešto što nismo mogli niti sanjati i jako teško je u ovom trenutku procijeniti štetu", rekao je gradonačelnik Klanjca te pojasnio da će procjene štete trajati idućih tjedan dana. Tek tada vidjet će se pravi razmjeri. Njih je moguće prijaviti u iduća dva tjedna.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u središnjoj Hrvatskoj ogromne štete VELIKA GALERIJA Srušena stabla, uništeni krovovi, pogledajte posljedice velikog nevremena u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Tuča koja je poharala Zagorje - 3 Zbrajaju se štete FOTO Nevrijeme i tuča poharali sjeverozapad Hrvatske: Ministrica obećala brzu pomoć

Na pitanje može li grad financijski pomoći, odgovorio je da grad teško može pružiti tu vrstu pomoći.

"Mi kao grad možemo napraviti to da i sljedeće godine otkupimo lozne cijepove autohtone sorte sokol otkupimo i podijelimo vinogradarima da oni sade", kazao je Brlek te naglasio kako su nastale štete i na cestama te moraju naći dodatna sredstva za sanaciju i obnovu.

I za petak navečer najavljeno je nevrijeme na području Klanjca, no svi se nadaju kako ih neće opet pogoditi isto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene