Jako nevrijeme praćeno tučom, kišom i vjetrom rušilo je stabla i granje, a štete su nastale i na krovištima i podrumima kuća, kao i na poljoprivrednim kulturama.

Galerija Nevrijeme poharalo središnju Hrvatsku - 1 Nevrijeme poharalo središnju Hrvatsku - 2 Nevrijeme poharalo središnju Hrvatsku - 3 +4 Nevrijeme poharalo središnju Hrvatsku - 4

Snažno nevrijeme koje je u četvrtak u popodnevnim i večernjim satima pogodilo kontinentalni dio Hrvatske iza sebe je ostavilo srušena stabla, oštećena krovišta kuća i prometnice poplavljene i zatrpane tučom veličine oraha. Najviše su stradala poljoprivredna područja.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je nevremenom zahvaćena područja, u pratnji župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, te je obećala brzu pomoć poljoprivrednicima

"Najjača je tuča padala na području Klanjca i Oroslavja te općina Kumrovec Zagorska Sela i Veliko Trgovišće", rekao je župan Kolar te ustvrdio da je šteta na poljoprivrednim nasadima na tom području stopostotna. Kolar je naglasio i da su lokalne nerazvrstane ceste praktički uništene.

"Ovdje će nam trebati dani dok ne uspostavimo normalno stanje i, ono što je najviše zabrinjavajuće, na trajnim nasadima su štete takve da će se jedan dio nasada morati baciti van, a od onog što je ostalo sljedeće dvije-tri godine neće biti punog uroda", kazao je Kolar.

Da je šteta ogromna potvrdio je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt istaknuvši da im je neophodna pomoć Vlade, Županije i svih drugih resursa za sanaciju početne štete.

"Jako velike štete ovdje u Kumrovcu, ne samo na poljoprivrednim nasadima, nego i na stambenim objektima. Kuće su nam oštećene, ne samo u poplavi, nego i od tuče, a i naše javne ustanove", rekao je Šplajt te dodao da su tuču s cesta morale razgrtati ralice.

Ministrica Vučković: Pomoć se može očekivati u roku od dva mjeseca

Ministrica Vučković prenijela je "čvrstu poruku premijera Plenkovića i cijele Vlade o pomoći koja će biti brza i koja će biti olakšavajuća ljudima uslijed ovih tegoba", obećavši pomoć Ministarstva poljoprivrede onima koji će imati trajne štete, putem Mjere 5 Programa ruralnog razvoja.

"Mi smo prošle godine na inicijativu predsjednika Vlade RH i uz potporu Vlade osigurali dodatna sredstva za ublažavanje posljedica gubitka prihoda. To je neinvesticijska potpora", kazala je Vučković dodavši da će to raditi po istom modelu kao u Požeško-slavonskoj županiji.

Ministrica je istaknula i da poljoprivrednici pomoć za gubitak prihoda i brzo saniranje posljedica nevremena mogu očekivati u roku od oko dva mjeseca.

Kazala je i da Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za sustav upravljanja protugradnom obranom, ali je ponovila da je stručna i znanstvena zajednica na temelju studija ustvrdila da ne postoji dokaz da je sustav protugradne obrane učinkovit.

"Zaštita su mreže, zaštita su osiguranje", rekla je. Nama je poljoprivreda u fokusu, to je strateška djelatnost, poljoprivreda može biti i profitabilna i bitna je za vitalne ruralne zajednice”, kazala je ministrica i naglasila da će resorno ministarstvo poljoprivredu pomagati i dodatnim potporama za sanaciju posljedica i pomoć u nadoknadi gubitka.

Na novinarsku primjedbu da mnogi poljoprivrednici smatraju da mreže nisu učinkovite te da neki od njih ni ne znaju za osiguranje, ministrica Vučković je kazala da će se Ministarstvo poljoprivrede potruditi informirati ih još jače i snažnije.

"Ipak, s obzirom koliko Ministarstvo poljoprivrede troši svoja sredstva, a ona su ugovorena preko 100 posto, a isplaćena na razini 90 posto, rekla bih da informiranje nije tako loše", rekla je.

Ivan Čačić, meteorolog Nove TV - 2 Jeste li znali kako znanstvenici naglašavaju razmjere problema s vremenom? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić

Gotovo 300 vatrogasaca bilo je na terenu, a najviše štete je zabilježeno u Krapinsko-zagorskoj županiji. Jako nevrijeme s tučom, jakom kišom i vjetrom izazvalo je prekid prometa. Stabla i granje padali su po cesti, a velike štete su nastale na krovištima i poljoprivrednim kulturama. 

Munje nad Zagrebom - 3 FOTO Nevrijeme i tuča poharali sjeverozapad Hrvatske: Ministrica obećala brzu pomoć

Vatrogasci s područja cijele županije radili su na uklanjanju stabala i granja, čišćenju prometnica od nanosa blata, dijelova krovišta, izrade zečjih nasipa te na ispumpavanju podruma, kuća i garaža.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju