Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Talijani i Crnogorci se na njima bogate

Dokad će Hrvatska megajahtašima uzimati samo mrvice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako svakoga ljeta gledamo snimke i fotografije velikih jahti kako krstare hrvatskim dijelom Jadrana država od njihovih bogatih vlasnika ne izvuče previše novca.

Zbog zastarjelih zakona oni će uglavnom na gorivo, opskrbu i remont trošiti u susjednim zemljama pa domaće gospodarstvo tako već godinama ostaje bez stotina milijuna eura.

Pročitajte i ovo Roman Abramovič (Foto: AFP) POSTOJI JOŠ JEDNA TEORIJA Roman Abramovič imao simptome trovanja: "Izgubio je vid na nekoliko sati, a on i Ukrajinci liječili su se u Turskoj" Slika nije dostupna STROGE SANKCIJE Washington objavio crnu listu ruskih aviona, na popisu je i Abramovičev: Ne smiju se više opskrbljivati gorivom, održavati popravljati...

Mega jahte s bogatom klijentelom u Hrvatskoj brzo dižu sidro. Bježe u Crnu Goru ili Italiju. Domaće marine i remontni centri zimi zato nemaju puno posla, a država gubi velik novac. 'Ako uzmemo samo jahte koje uđu u Hrvatsku a to je 200 do 300 jahti godišnje. Kad bi one bile na godišnjem vezu tu kod nas radilo bi se o stotinama milijuna eura prihoda za lokalno poduzetništvo', ističe Roko Vuletić, direktor NCP remontnog brodogradilišta Šibenik.

Ovako je Hrvatska lani na velikim jahtama zaradila jedva tri milijuna eura. Za usporedbu, Crna Gora 15, a Italija vrtoglavih 800 milijuna eura. Novac megajahtaša odlazi susjedima zbog zastarjelih propisa, tvrde u jahting kompanijama. Posade ne mogu boraviti u zemlji bez radne dozvole duže od 3 mjeseca. Strogi carinski propisi otežavaju opskrbu i skupocjene servise. I na gorivo plaćaju poreze pa je na stalnom vezu u zemlji svega nekoliko jahti.

'Mi tim jahtama ne možemo ponuditi ono što oni trebaju i naši zakoni ne dozvoljavaju za te velike jahte kao što je ova od 50-60 ili više metara da obavljaju u Hrvatskoj ukrcaj i iskrcaj putnika', pojašnjava Dorijan Dujmić, menadžer yachting kompanije BWA za Hrvatsku. U Vladi najavljuju izmjene Zakona koje bi trebale promijeniti lošu sliku o Hrvatskoj u jahtaškim krugovima.

'Mi pripremamo jedan cjeloviti program mjera da bi se taj vid nautičkog turizma kod nas etablirao u boljoj mjeri nego što je sada i obećava Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Dok se to ne dogodi, ruskom milijarderu Romanu Abramoviču i bogatim zvijezdama poput Beyonce, Johna Malkovicha ili Eve Longorije, koji zaplove hrvatskim morem, država će uzeti samo mrvice.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene