Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bozanić 24. 9. u Jasenovcu

'Dok komemoriram bleiburšku tragediju, s grozom mislim i na Jasenovac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodit će 24. rujna hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije u Staru Gradišku, Jasenovac te Petrinju.

Zagrebački nadbiskup, pomoćni biskupi te svećenici pohodit će nekadašnje mjesto stradavanja i zatočeništva te mjesto izgradnje nove crkve u Staroj Gradiški, zatim Jasenovac, župnu crkvu i spomen-područje koncentracijskog logora, te Petrinju, gdje će u novoj crkvi, koja je izgrađena na mjestu do temelja porušene župne crkve u agresiji na Hrvatsku, slaviti euharistiju, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Kao što je najavljeno u Proglasu o proslavi Svećeničke godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u tome svećeničkom hodočašću posebno mjesto imat će svijetli likovi svećenika koji su svojom žrtvom i svjedočanstvom vjernosti Kristu i Crkvi kroz razne nedaće u daljoj i bližoj prošlosti ostali istinsko nadahnuće novim naraštajima.

Stara Gradiška nenadmašeno je mjesto svećeničkog progona, njihova prijezira, patnje i stradanja. Komunističke vlasti naredile su 1948. godine da se sruši crkva sv. Mihaela te prisiljavali, po svjedočenju mnogih zatvorenika, utamničene svećenike da to čine te da golim rukama čiste opeke. To je jedinstven slučaj u povijesti, ne samo hrvatskog naroda, da su svećenici rušili jednu crkvu.

Logor sramotna ljaga

Požeška biskupija mise u Jasenovcu organizira od Velikog jubileja 2000. u petak prije nedjelje Cvjetnice, kad se slavi Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika. Posljednje tri godine toga dana u jasenovačkoj župnoj crkvi služi se misa s pokorničkom procesijom u spomen na sve jasenovačke nevine žrtve, ubijene zbog svoje nacionalne, vjerske ili druge svjetonazorske pripadnosti. Kardinal Josip Bozanić 13. svibnja 2007. rekao je u propovijedi na Bleiburgu da je stajalište Katoličke crkve u Hrvatskoj prema jasenovačkom logoru još u ratno vrijeme jasno i nedvosmisleno izrekao blaženi Alojzije Stepinac kad je u veljači 1943. taj logor nazvao 'sramotnom ljagom', a ubojice u njemu 'najvećom nesrećom Hrvatske'.

'Dok danas ovdje komemoriram strašnu bleiburšku tragediju, s grozom mislim i na jasenovački ustaški logor. Kao kršćanin i kao Hrvat, bio bih nedostojan i jednog i drugog imena kad bih u primisli nosio opravdavanje nečijeg zločina', rekao je kardinal Bozanić, dodajući kako hrvatska javnost ima pravo znati istinu o Jasenovcu za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poslije, kad je prestao biti ustaški logor.

>> 'Nije bilo u redu ići u Bleiburg, a ne u Jasenovac'

Kardinal Bozanić 10. kolovoza 2005., na blagdan Sv. Lovre, misnim slavljem obilježio je Dan grada, 10. obljetnicu oslobođenja Petrinje i petu obljetnicu ponovno podignute crkve sv. Lovre te je blagoslovio novi pastoralni centar. Tom prigodom prisjetio se pokolja 1991. te rušenja crkve 1992. 'Duboko sam uvjeren da je ovaj narod spasila samo vjera i pouzdanje u Boga onda kad mu je bilo najteže', rekao je tada kardinal, prisjećajući se oslobođenja Petrinje i blagoslova obnovljene crkve, što su bili, kako je rekao, 'događaji života i budućnosti'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene