Na ljestvici lakoće poslovanja Doing Business, Hrvatska je ove godine pala na 51. mjesto s prošlogodišnjeg


U organizaciji Poslovnog dnevnika održana je konferencija "Zagreb - financijsko središte". Na njoj je istaknuta potreba da Zagreb postane financijski lider u jugoističnoj Europi.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlada o proračunu za 2018. godinu: Tko bi mogao dobiti više novca Slika nije dostupna Sabor tankom većinom izmijenio Državni proračun za 2014.

Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je kako bi država promjenama u poreznim politikama trebala pomoći dijelu financijske industrije da dođe u Hrvatsku. Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će se na dnevnom redu ovotjedne sjednice Vlade naći prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu te prijedlog proračuna za 2018. godinu.

A nove brige za Vladu donosi i najnovija ljestvica Doing Business. U odnosu na prošlu godinu, po lakoći poslovanja Hrvatska je pala za osam mjesta i sada je 51. Bolji od nas su i Slovenija, Srbija i Crna Gora.

"Najveći dio sredstava će biti usmjeren za rješavanje određenih dugova i dubioza. Tu poglavito mislim i na zdravstveni sustav, ali naravno da ćemo naći sredstava i za aktualne trenutke", rekao je Marić.

Boris Vujčić kaže da ne bi bilo loše da se dogovore i državna politika i banke i počnu koristiti fondove Europske unije za takvu ulogu. "U krajnjoj liniji od Hrvatske se i politički očekuje da bude za zemlje jugoistočne Europe netko tko će im pomoći sutra u pristupu Europskoj uniji", kaže Vujčić.