Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nacionalna naknada

Dobra vijest za tisuće starijih građana: Uskoro na račune sjeda 120 eura, pogledajte imate li uvjete

Umirovljenica (Ilustracija: Getty)
Umirovljenica (Ilustracija: Getty)
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Umirovljenica (Ilustracija: Getty) Galerija 1/2 >>
U utorak 17. listopada počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za rujan 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 7057 korisnika (64,65 % žena i 35,35 % muškaraca), za što je osigurano 847.782,48 eura iz Državnog proračuna.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

Pročitajte i ovo Botanički vrt Botanički vrt Penjao se preko ograde pa zapeo za šiljke: Odvela ga hitna, teško je ozlijeđen

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura, odnosno 909,49 kn
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imao više od četiri promila Mrtav pijan zaspao za volanom, prešao preko kružnog toka i sletio na parkiralište

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava.

Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Rat na Bliskom istoku FOTO/VIDEO Izraelska policija počinje naoružavati civile. Iranci poručuju da je širenje sukoba u neizbježnoj fazi

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada, i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene