Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada popustila

Dobra vijest : Brodogradilišta ostaju brodogradilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnike brodogradilišta će prije blagdana ipak razveseliti jedna lijepa vijest. Vlada je popustila pa u privatizaciji brodogradilišta neće biti moguće prenamijeniti njihovu osnovnu djelatnost.

Bio je to osnovni zahtjev radnika koji su svoj strah za budućnost i radna mjesta iskazali jučerašnjim prosvjedima. Natječaji za privatizaciju trebali bi biti raspisani već početkom siječnja.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Slika nije dostupna Nekad bilo, sad se spominjalo Tako su govorili sindikati: "Zato molimo jedan veliki pljesak za naše tete spremačice i domare! Za naše kuhare!"

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec izjavio je, u pauzi sastanka s poslovodstvima brodogradilišta i sindikatima, da je definiran konačni tekst natječaja za privatizaciju brodogradilišta, koji će sutra biti poslan u Bruxelles.

Cilj je da Europska komisija svoje mišljenje o tekstu da do 9. siječnja 2009. kako bi oko 20. siječnja mogli biti objavljeni natječaji, rekao je Polančec.

>> Otklonjen glavni razlog prosvjeda u brodogradilištima

>> Radnici: 'Sanaderu ja nudim 2 kune za škver'

Prema Polančecovim riječima, natječaj podrazumijeva da svaki ponuđač mora dati poslovni plan, na najviše pet godina, s programom restrukturiranja, plan investicija te mora jasno navesti s kojim iznosom je spreman dokapitalizirati poduzeće. Također se traži jasna razrada plana investicija, posebno dijela koji govori o tehnološkoj obnovi.

To je, kaže Polančec, svojevrsna garancija koja daje prednost ponuđačima koji kane nastaviti brodograđevnu djelatnosti. Svatko može dati ponudu, ali prednost imaju, pod približno jednakim uvjetima iz ponude, oni koji podrazumjevaju nastavak djelatnosti, naglasio je.

U natječajima se nadalje, daje mogućnost ponuđačima da sami procjene koji dio obaveza društva postaje njegova obveza i za to trebaju dati zamjenska jamstva. Preostale obveze društva prema bankama koje su pokrivene državnim jamstvima preuzima država, rekao je Polančec.

Naglasio je da novost koja je danas usuglašena, a koja, prema njegovim riječima, ni do sada nije bila sporna da će na konačnom odabiru i procjeni ponuda raditi mješovita povjerenstva u kojima će biti predstavnici uprava brodogradilišta, sindikata, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Ministarstva gospodarstva.

Ta će povjerenstva valorizirati ponude i na kraju donijeti odluke o tome koja je najbolja, rekao je Polančec. Dogovor oko teksta natječaja zasad je postignut za pet brodogradilišta s kojima je razgovor bio završen, a nakon izjave Polančec je nastavio razgovor s predstavnicima pulskog Uljanika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene