Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koordinacija brodograđevnih sindikata protiv parcijalne privatizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija brodograđevnih sindikata je protiv parcijalne privatizacije brodogradilišta i traži da se radnike, po uzoru na ESOP program, uključi u privatizaciju te još jednom poziva Vladu da se jasno očituje što zaista želi učiniti s hrvatskom brodogradnjom, rečeno je na konferenciji za novinare te koordinacije.

U Koordinaciji brodograđevnih sindikata su Nezavisni sindikat Brodosplit, Sindikat brodogradilišta Kraljevica, Nezavisni sindikat Brodotrogir, Sindikat 3. maj, Sindikat Brodogradilišta Viktor Lenac i Sindikat Istre i Kvarnera - Uljanik.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Slika nije dostupna Vlada popustila Dobra vijest : Brodogradilišta ostaju brodogradilišta

Vodtelj Koordinacije i predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplit Zvonko Šegvić kazao je da se Vlada nije jasno odredila koji je njen cilj u odnosu na brodogradilišta te da se sindikati zalažu da se sva državna brodogradilišta najprije saniraju, a zatim privatiziraju odjednom, jer bi, smatra, parcijalna privatizacija uzrokovala veliku međusobnu konkurenciju brodogradilišta.

Hrvatska brodogradnja je u životnoj opasnosti, stoga pozivamo sve sindikate da se ujedine, jer je to jedini način da se ona spasi, rekao je Šegvić. Dodao je da sindikati žele vidjeti i razmotriti konačne programe preustroja brodogradilišta prije nego oni budu upućeni Europskoj komisiji.

Istaknuo je da radnici žele sudjelovati u privatizaciji 25 posto plus jedne dionice brodogradilišta te da nije istina da se proizvodnja u europskim brodogradilištima smanjuje. Ove godine je u europskim brodogradilištima ugovoreno 20 do 25 posto više poslova nego lani, ustvrdio je.

Predsjednik SIK-a-Uljanik Rajko Kutlača istaknuo je da nije istina da Europska unija traži privatizaciju brodogradilišta Uljanik i Kraljevica, nego da je privatizacija ocijenjena kao dobro rješenje, ali da nije uvjet.

Pitanje je kome je u interesu privatizirati jedno i uništiti ostala brodogradilišta, rekao je Kutlača, kazavši da je moguće da je riječ o 'nekima koji bi htjeli preuzeti resurse ili nešto drugo.'

Glavni problem hrvatske brodogradnje je u vlasniku (država), koji ne zna što hoće i očekuje od svog vlasništva, ocijenio je Kutlača.

Predsjednik Sindikata Brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin kazao je da je taj sindikat prihvatio program preustroja koji je izradila Uprava, ali da se sada navodi da će to brodogradilište, osim planiranog vojnog programa, početi proizvoditi i megajahte, o čemu u sindikatu nemaju nikakvih informacija.

Miškulin je još istaknuo da sindikati ne žele da jedno brodogradilište, odnosno preustroj jednoga, bude kompenzacijska mjera za druga brodogradilišta, odnosno da se ostala brodogradilišta spašavaju na račun jednoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene