Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski apsurd

Apel očajnih stočara: Dobivaju poticaje, ali ne mogu do svojih pašnjaka - ''Obećali su ugovore, ali do dana današnjeg nisu stigli''

Aktualno Galerija Ovce, ilustracija Ovce, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Krave, ilustracija Krave, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Električni pastir Električni pastir Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Tešija Galerija 1/4 >>
S jedne strane država i kroz izdašne poticaje potiče kupnju goveda i razvoj uzgoja, ali s druge istim tim poljoprivrednicima uzima područja na koja bi tu stoku trebali voditi na ispašu. Čini to čak i električnim pastirima.

Goveda iz OPG-a u okolici Trilja od listopada nisu bila na ispaši. ''Ja sam potrošio zimnicu i sad sam prisiljen kupovati i ne puštati blago. A pašnjaka ima, ali su stavili pastira, čuvar je postavio pastir i stoji neispašeno'', kazao je Mario Kaloper iz Vojnića.

U isto vrijeme s problemom zabrane ograđivanja pašnjaka susreću se od Istre do Dalmacije. ''Imali smo primjer i u Šibensko-kninskoj u Kistanjama, čovjek je također dobio ugovor o zakupu za neku površinu, a Hrvatske šume ne dopuštaju postavljanje električnog pastira'', istaknuo je Ivan Tešija, predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci.

Apel stočara

Električni pastir tanka je žica koja laganim elektrošokovima upozorava životinje do koje granice smiju biti na ispaši. Iz Hrvatskih šuma potvrdili su nam da su ovom triljskom OPG-u oduzeli pastira jer on nema valjani ugovor o zakupu zemljišta. A ne može ga ni imati jer su oni odlučili ovu površinu dati lokalnim lovcima.

Pa je nakon brojnih prigovora lovačkog društva uređaj uklonjen, ali stočari apeliraju. ''Da surađujemo kao i druge europske zemlje, koje imaju jedan kvalitetan i uređen odnos i lovaca i šumara i stočara'', rekao je Tešija.

''U posljednje dvije godine kroz sedam javnih poziva ponudili smo u zakup 55 tisuća hektara šumskog zemljišta. Na području Podružnice Split u svrhu pašarenja trenutačno je sklopljeno 198 ugovora za ukupno devet tisuća hektara zemljišta, što jasno pokazuje da s većinom poljoprivrednika imamo urednu i nesmetanu suradnju'', stoji u priopćenju Hrvatskih šuma.

Pročitajte i ovo Stjepan Ivoš i Domagoj Mikić u polju s pukotinama u zemlji POLJOPRIVREDNICI U STRAHU Nevjerojatna snimka: Tlo nakon potresa potonulo za pola metra, a to nije i najveći problem stanovnika općine Martinska Ves

Planom gospodarenja državnim zemljištem ova površina nije predviđena za pašnjak. Na najam udaljenog zemljišta i selidbu ne pomišljaju. Državne poticaje za bavljenje stočarstvom dobivaju, iako ne mogu do pašnjaka.

''Republika Hrvatska nas stočare pozvala je 2015. godine da u sustav ARCOD upišemo parcele na kojima napasamo svoju stoku. Obećali su ugovore, međutim do dana današnjeg oni nisu stigli'', objasnio je Ivan Kaloper. Stoga apeliraju prema nadležnima jer ''djeluju destruktivno''.

U Ministarstvu poljoprivrede poručuju tek da su aktivnosti na izradi programa razvoja krških pašnjaka - u tijeku.

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene