Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ušteda od 125 milijuna kuna

Do 2017. u Oružanim snagama RH 15 tisuća pripadnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas prihvatila Prijedlog strateškog pregleda obrane po kojem Oružane snage zadržavaju sadašnju gransku i rodovsku strukturu te nastavljaju sudjelovati u mirovnim operacijama, a do 2017. planira se postupno smanjenje broja pripadnika na 15 tisuća.

Ministar obrane Ante Kotromanović podsjetio je kako se od usvajanja prvog takvog plana 2005. dogodilo niz stvari - Hrvatska je ušla u NATO i EU, no, ocijenio je da dio postignutih ciljeva 'nije ostvaren u željenom obliku'. Posljedica je to niza čimbenika - od gospodarske krize, smanjenja proračuna do nedovoljno profilirane upravljačke politike u MORH-u, ustvrdio je.

Naglasio je kako sudjelovanje u nizu mirovnih operacija iziskuje daljnje opremanje i modernizaciju vojske, a u cilju povećanja učinkovitosti organizacije i djelovanja MORH-a i Glavnog stožera prioritet u kratkoročnom razdoblju bit će, kako je rekao, integriranje poslovnih procesa koji će dovesti do racionalizacije postojeće organizacijske strukture.

Pročitajte i ovo Tihomir Kundid preuzeo dužnost načelnika GS OSRH Milanović odlikovao Hranja Kundid preuzeo dužnost čelnog čovjeka vojske: "Ovo je najznačajniji trenutak u mojoj vojničkoj karijeri" Tihomir Kundid Tihomir Kundid Novi šef Hrvatske vojske dobio podršku Odbora za obranu

>>FOTO Pripreme hrvatskih vojnika za VELIKI MIMOHOD centrom PARIZA!

'Tako se do kraja 2017. planira smanjiti brojčano stanje do 15 tisuća i to racionalizacijom upravne i zapovjedne strukture u odnosu na operativne snage, smanjivanjem broja zapovjedništva i razina zapovijedanja te funkcionalnim objedinjavanjem jedinica i okrupnjavanjem sposobnosti', kazao je Kotromanović naglasivši da je cilj maksimalno optimizirati resurse.

Najavio je da nakon Strateškog pregleda obrane slijedi izrada dugoročnog plana u kojem će se 'detaljno pozicionirati operativni razmještaj i struktura postrojbi'. Taj dokument bi u Hrvatskom saboru trebao biti do kraja godine.

>>'Nabave vojne opreme u RH su često unaprijed dogovorene'

U cilju ostvarivanja ušteda u Oružanim snagama, Vlada je danas proširila djelatnost trgovačkog društva 'Pleter - Usluge' koje će od Ministarstva obrane preuzeti dio usluga poput prijevoza hrane, poslova vojne praonice, frizera i brijača.

Odlukom je povećan i temeljni kapital tog društva iz dobiti za 3,8 milijuna kuna te sada iznosi 10,1 milijuna kuna.

Vlada je donijela i odluku o otpisu 530 dospjelih i nedospjelih potraživanja po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske, u ukupnom iznosu nešto većem od 60 milijuna kuna.

>>Hrvatska odlučuje o slanju svojih vojnika u Mali

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je stručno povjerenstvo ispitalo sve zahtjeve, a radi se o otpisu kredita u slučajevima smrti, malignih i kroničnih bolesti, teškog socijalnog položaja ili starosti korisnika kredita.

Po programu je odobreno 3655 kredita u ukupnom iznosu od 319,5 milijuna kuna. Dosadašnje su vlade otpisale 638 kredita, a HBOR 138 kredita u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna, naveo je Linić, dodavši da bi ukupno bilo otpisano 1306 kredita.

>>Vijeće za obranu predstavilo prijedlog strategije obrane

Vlada je izmijenila i Uredbu o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova kojom se, kako je objašnjeno, u cilju racionalizacije i postizanja ušteda, ukidaju pojedini dijelovi policijske odore.

Nakon provedene analize ocijenjeno da pojedini dijelovi odore nisu neophodni za opremanje policijskih službenika, a time bi se kroz osam godina uštedjelo oko 125 milijuna kuna, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Riječ je o određenim vrstama majica, kapa, potkapa, nadhlača, kratkih hlača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene