Hrvatski mirovinski sustav mogli bi spasiti uvozni radnici. Ove godine država je osigurala čak 65 tisuća dozvola za strance.

Galerija


Reporteri Dnevnika Nove TV provjerili su u kojim se gradovima izdaje najviše dozvola i odakle dolaze strani radnici.

Vezani članci Karla Trstenjak i Krešimir Dabo Stručnjak objasnio kako možemo spasiti i možda produžiti sezonu: "Jako je važno uzeti u obzir ono što nam se trenutno događa i okolnosti u kojima se nalazimo" Nikolina Brnjac Brnjac: Uz kontrole, pridržavanje mjera i cijepljenje, sezona i dalje može biti dobra

Redovi na odjelu za poslove za strance u Dubrovniku su svakodnevica. "Ja sam turističku završila i sada kao sobarica", kaže Aida iz Srbije. Na pitanje novinara o uvjetima, odgovara da su dobri i ovise, od poslodavca do poslodavca te od radnika do radnika.

"Radim kao konobar, to mi je struka", dodaje Hilmid iz Crne Gore i dodaje da mu je poslodavac riješio problem smještaja.

Prije pet godina u Hrvatskoj je izdano tek 400 dozvola za strane radnike - ove godine država je povećala kvote na čak 65.100 dozvola.

Poslodavac Joško Miloslavić kaže kako mu dolaze vozači taksija iz BiH. "Sve je teže naći radnike, dao sam oglas na burzu rada. Po odazivu je puno manje nego prošle godine, ali evo imam sreće valjda", dodaje.

Najveći broj radnih dozvola izdaje se u Zagrebu, zatim u Istri, a Dubrovnik je na trećem mjestu. Najveća potražnja za radnicima je u turizmu, ugostiteljstvu i građevini.

"Naša uprava je zaprimila više od tri tisuće zahtjeva. Do sada smo izdali negdje 2600 dozvola, međutim svakodnevno pristižu novi zahtjevi. Na dnevnoj bazi sigurno imamo oko 40 novih zahtjeva. Više od 50 posto je iz BIH, imamo iz Srbije, Crne gore, Albanije i Kosova - to su najzastupljenije zemlje. Ti papiri se moraju unijeti u kompjuter, a nakon toga se rade naše provjere za te strance", kazao je Siniša Bačić, voditelj Upravnih i inspekcijskih poslova PU dubrovačko-neretvanske.

Među stranim radnicima u Dubrovniku našli su se i oni iz zemalja poput Filipina, Koreje, Indije i Gruzije... U jednom dubrovačkom hotelu radi Sergi Gruzija. Kaže da radi već godinu dana, a da je ovo za njega nova prilika i iskustvo. "Savršeno je, lijep grad, dobri ljudi, jako mi se sviđa ovdje", naglašava i dodaje kako je zadovoljan plaćom.

Unatoč visokim uvoznim kvotama, radnika u Hrvatskoj i dalje nedostaje. Kako država planira riješiti probleme na tržištu rada i hoće li biti ukinuto ograničenje kvota za uvoz radnika, pokušali smo pitati ministra Pavića - no, očito u njegovom resoru vlada nervoza, jer ministar nije htio odgovarati na pitanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr