Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema improvizacija

U njihov tim ulaze samo oni najbolji: Dnevnik Nove TV s ljudima koji će 6 mjeseci čuvati vrh Europske unije

Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 8
Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 8 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Vježbe osiguranja za sve moguće situacije prilikom dolaska državnika (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/11 >>
Hrvatska za 29 tjedana preuzima predsjedanje Europskom unijom. I ništa se ne smije prepustiti improvizaciji pa ni sigurnost državnika koji će dolaziti u Zagreb. Tjelohranitelji i vozači već tjednima vježbaju sve moguće situacije prilikom dolaska primjerice njemačke kancelarke ili francuskog predsjednika. Dnevnik Nove TV donosi vam eksluzivnu priču ljudi koji će tih 6 mjeseci čuvati vrh Europske unije

Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV postao je na jedan dan osoba za čiju će sigurnost brinuti profesionalci u čije će ruke svoje živote staviti neki od najjačih europskih dužnosnika. Prvi čovjek tima uvjerava kako u timu pogreškama - mjesta nema.

"Vrhunska uvježbanost, dobra tehnička opremljenost je preduvjet da bi se uspješno obavio ovaj posao, ali ono čim se mi uvijek možemo pohvaliti kvalitet naših ljudi", kaže Miljenko Radnić, načelnik uprave za posebne poslove sigurnosti.

Na treninzima se maksimalno razrađuju svi mogući scenariji kako bi bili spremni reagirati ukoliko se nešto dogodi. 

"Naše djelatnike dovodimo do nivoa da je svako njihovo postupanje automatizirano i spontano zato jer je jako kratak period u kojem bi trebali reagirati na neki potencijalni napad i otkloniti napad na štićenu osobu", kaže Krunoslav Garašić, inspektor za specijalističku i taktičku obuku.

U tim ulaze najbolji - najčešće je riječ o bivšim pripadnicima specijalne i interventne policije. A osim policajaca u neposrednoj zaštiti, za sigurnost političara brinut će i odjel za protueksplozijsku diverziju.

Miroslav Pejkić, voditelj poslova za protudiverzijsku zaštitu, objašnjava da njegov tim dolazi na teren prije štićenih osoba. "Svi predmeti i sva sredstva moraju proći proceduru pregleda od strane naših stručnjaka i u timu su posebni dresirani policijski psi za detekciju eksploziva", kaže Pejkić.

Na streljani u Vrbovcu drugi tim vježba gađanje i bijeg nakon oružanog napada. Njihovi treninzi su pojačani i učestali. 

Ovi profesionalci ništa ne prepuštaju slučaju. No političke zvijezde o iznenadnim promjenama planova morat će itekako ranije razmisliti. 

Radnić kaže da se napravi plan osiguranja pa svi u procesu točno znaju što im je uloga. "Malo je tu kreativnih mogućnosti da netko radi što mu padne na pamet", kaže Radnić. 

Sati i sati treninga ove ljude stavlja uz bok nekim od najjačih svjetskih službi za zaštitu štićenih osoba. Ono najbolje što znaju moći će pokazati već početkom sljedeće godine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene