Snimka krađe u Galeriji KIC (Screenshot You Tube)
Snimka krađe u Galeriji KIC (Screenshot You Tube)

U Kulturno-informativnom centru (KIC) u Zagrebu ukradena je fotografija Gorana Pavletića koja je bila izložena u Galeriji KIC-a, a umjesto progona ravnatelj galerije je kradljivici, koju su snimile i nadzorne kamere, ponudio posao.


Iz zagrebačke Galerije KIC ukradena je izložena fotografija Gorana Pavletića, a krađu su snimile i nadzorne kamere.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Serijski lopov krao po kamp-kućicama u Dubrovniku: Policija pronašla tek dio novca Kosilica, ilustracija Supružnici ukrali kosilicu, muž je imao kreativno objašnjenje: "Partizani su me tukli na Golom otoku..."

Nepoznata djevojka izvadila je fotografiju iz okvira i mirno i staloženo odšetala iz galerije. Ovaj incident, umjesto da ih razbjesni, ganuo je ravnatelja galerije Emila Matešića do te mjere da je nepoznatoj djevojci odlučio ponuditi posao.

Svoj poziv, kao i cijelu priču, objavili su na Facebooku:

"KIC i Galerija na katu nagrađuju kradljivicu!

Konačno se dogodilo. U Hrvatskoj imamo istinsku i visoko motiviranu zaljubljenicu u suvremenu umjetnost.

U Galeriji na katu, tijekom njezine druge sezone na izložbi fotografija Gorana Pavletića dogodila se krađa jedne fotografije koja je još na otvorenju izazvala reakcije svojim mističnim ugođajem i simboličkim značenjima.

Galerija na katu je ponosna što je odabrala umjetnika koji je kod publike pobudio toliko snažan odaziv koji je za sada nepoznatu ljubiteljicu fotografske umjetnosti naveo na krađu. Također, teško je ne primijetiti kako se radi o istinskoj štovateljici umjetnosti jer je izvadivši fotografiju iz drvenog okvira isti vratila na njegovo mjesto na zidu.

Kako je ustanova pokrivena kamerama, dajemo na uvid javnosti snimke mjesta zločina i same kradljivice kao i fotografiju otuđenog rada.

Iako smo svjesni da se radi o protupravnome djelu, duboko smo dirnuti njezinim motivima posebice danas kada smo svjedoci svakodnevnog i intenzivnog obezvređivanje suvremene umjetnosti, posebice važnosti fotografije u hrvatskoj kulturi.

Radi svega navedenoga, fascinirani rizikom i pedantnošću kradljivice, ravnatelj ustanove i suvoditelj Galerije na katu nudi joj amnestiju od progona i priliku da zajedno s njim bude kustos jedne izložbe fotografija u GNK.

Napominjemo da svaki daljnji progon ovisi samo o tome da li ustanova tj. ravnatelj želi iskoristi zakonski hodogram prilikom krađe imovine, ili će se sama kradljivica javiti i zatražiti amnestiju. Amnestijom koju dobiva od odgovorne osobe u ustanovi, tj. odustajanja oštećene stranke, u ovo slučaju KIC-a, od daljnjeg postupka, događaj se proglašava ništetnim i nema temelja za daljnji progon i postupke.

Potonji postupak joj omogućuje pokazati javnosti svoj ukus u formi kustosiranja nad ponuđenom izložbom ili projektom. Da li ovaj događaj može biti prilika novoj kustoskoj osobnosti u hrvatskoj kulturi i samim time potvrditi onu Warholovu o '15 minuta slave', za sada je teško reći, no jedna je istina, umjetnost vas može odvesti s onu stranu zakona", stoji u objavi koju potpisuje ravnatelj Emil Matešić.

Iz KIC-a za DNEVNIK.hr odgovaraju kako im se djevojka sa snimke još uvijek nije javila i odgovorila na njihovu ponudu za posao.