Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna nevjerojatna priča stiže nam iz Daruvara. Trogodišnjoj djevojčici Emi rođenoj bez lijeve podlaktice daruvarski centar za socijalnu skrb ne priznaje pravo na osobnu invalidninu. Obrazloženje je da težina oštećenja nije dovoljna, iako djevojčica ima 80-postotnu invalidnost.


Trogodišnjoj Emi proteza samo smeta u igri. Rođena je bez lijeve šake i podlaktice. I treba svu pažnju svoje majke, inače nezaposlene. 'Treba s njom dosta raditi jer ona mene pita zašto je tako rođena', kaže Tanja Kuzle, majka djevojčice te dodaje njezina kćer ima 80 posto utvrđeni invaliditet. Nedovoljno za hrvatske propise. Bjelovarski centar za socijalnu skrb ne da joj pravo na osobnu invalidninu, u iznosu od 1.250 kuna. Tanja i suprug žalili su se dva puta na rješenje vještačenja. 'Oni kažu da je naše dijete dobro mentalno i psihički, ali ja kažem da ima fizički nedostatak. Imam osjećaj da nemaju sluha za nas', kaže Tanja. Težina oštećenja ne odgovara Pravilniku, obrazlaže centar. Iako ponekad, čini se, odgovara. 'Znam puno obitelji koji imaju isto takav slučaj i dobili su. Nama je najviše krivo zbog toga što neka djeca u Hrvatskoj dobiju, a naše dijete ne može dobiti tu naknadu', rekla je Tanja.

Vezani članci Policija u SAD-u, ilustracija Strava u SAD-u: Učenica šestog razreda pucala po školi i ranila tri osobe. Razoružala je nastavnica Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Šokantno otkriće u Sibiru: U rijeci Amur pronađena vreća s 27 pari odsječenih ljudskih ruku

S nadom u humaniji odgovor otišli smo do daruvarskog centra za socijalnu skrb. 'Ja se slažem da je to veliko oštećenje i to je složena situacija i za dijete i za roditelje', rekao je Zvonko Kovačić iz Centra za socijalnu skrb u Daruvaru. 'Mi smo postupali sukladno propisu odnosno Pravilniku o vještačenju djece i tu možemo razmišljati samo je li pravilnik dobro pogođen ili možda treba biti promijenjen', dodaje Kovačić. Ema voli kad joj mama lakira nokte, a onda joj ni proteza nije mrska. Sve češće pita zašto nema i drugu ruku. Srećom, još ne razumije hrvatske propise za koje to i nije veliki problem.