Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zadarski list žali zbog objavljivanja pedofilnog vica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uredništvo lokalnog dnevnika 'Zadarski list' ispričalo se danas čitateljima zbog nedavno objavljenog vica u humorističnom prilogu tog lista, a čiji su neprimjeren i pedofilni sadržaj osudili čitatelji, te dječja pravobraniteljica Mila Jelavić i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor.

U humorističnom prilogu 'Škaramucalo' od 2. rujna u listu je objavljena neprilična šala u kojoj je tema seksualni odnos maloljetne i odrasle osobe (djed i unuk).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvješće pravobraniteljice za djecu Oporba: 'Vlada doprinosi umjesto da suzbija kršenje dječjih prava' Slika nije dostupna Jelavić: Slobodno vrijeme djece izuzetno važno za njihov razvoj

'U današnjem broju Zadarskog lista uredništvo je objavilo priopćenje u kojem izražava žaljenje zbog napravljenog propusta, a kako bi se osiguralo da se slični događaji ne ponove, odlučili smo do daljnjega ukinuti prilog 'Škaramucalo'', izjavio je glavni urednik lista Luka Perić.

'Iako šala kao humoristični oblik trpi satiru, ismijavanje ljudskih osobina i odnosa, u ovoj prigodi nesumnjivo su prekoračena osnovna načela dobrog ukusa, zbog čega je Uredništvo odlučilo spriječiti buduće pojavljivanje ovakvih priloga, a čitateljima se ispričava', navodi Perić. Dodao je kako 'Zadarski list' u svojim tekstovima osuđuje svaki oblik pedofilije, te se često u izvještajima i reportažama zalaže za poštivanje svih prava djeteta. 

Na pritužbe čitatelja zbog objavljenog vica reagirala je i dječja
pravobraniteljica Mila Jelavić istaknuvši u izjavi kako sadržaj šale 'zaslužuje svaku osudu i kao takav nipošto nije smio biti
objavljen'.

Napomenula je da je i njoj danas stigla isprika glavnog urednika lista zbog napravljenog propusta.

Najavila je da će taj slučaj biti povod za sazivanje sastanka Ureda pravobraniteljice s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva, Vijeća za medije HHO-a, te saborskog Odbora za medije, na kojem će se raspravljati o tretmanu djece u medijima. Sastanak bi se trebao održati početkom listopada, nakon povratka pravobraniteljice s kongresa za djecu.

Objavljivanje vica danas je osudila i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ističući kako se objavljivanjem krajnje neukusnih i navodno humorističnih sadržaja vrijeđa dostojanstvo i prava svakog djeteta i obitelji i izravno potiče pedofilija.

Zbog toga će, kao predsjednica Vijeća za djecu Vlade RH, od nadležnih tijela tražiti 'poduzimanje aktivnosti kako bi se na primjeren način sankcioniralo objavljivanje takvih sadržaja, a tražit će i očitovanje Hrvatskog novinarskog društva o slučaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene