Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto titula diplomirani učitelj ili po novom magistar struke, učitelje koji su četverogodišnji studij završili po starom programu, zakon tretira kao prvostupnike. Inicijativa studenata Učiteljskog fakulteta pokrenula je zato peticiju kojom žele učiteljima vratiti staro poštovano ime.


Do diplome učitelja Tomislava Čuvala dijeli nekoliko ispita, ali diplomi se nimalo ne veseli. Umjesto diplomirani učitelj ili po Bologni, magistar struke, dobit će titulu prvostupnika, nešto kao pomoćnik učitelja. Kao da je završio tri, a ne četiri godine studija. Da apsurd bude veći, titula učiteljskog prvostupnika uopće ne postoji. 'Zbunjen sam jer sadašnji sustav fakulteta u svom statutu nema titulu prvostupnika. Ne postoji prvostupnik učiteljskog fakulteta, što bi ja bio', objašnjava Tomislav.

Vezani članci Milenko Beneš, učitelj razredne nastave Svjetski je dan učitelja, no imaju li razloga za slavlje? ''Svi misle da znaju naš posao...'' Izvitopereni učitelji Neki učitelji spremni su poduzeti sve kako bi bolje objasnili gradivo, izgledaju li vam ovi prizori poznato?

Problem je napravio novi zakon o akademskim nazivima. Budući da je četverogodišnji Učiteljski fakultet stručni, a ne sveučilišni studij, izjednačen je s bolonjskim trogodišnjim, a ne petogodišnjim. Učitelji, kažu, nepravda. 'Kad sam upisivao fakultet mislio sam da ću imati visoku stručnu spremnu, no sada ispada da nije tako', dodaje Tomislav.

Ogorčen je i sindikat učitelja. Smatraju da se nekad itekako cijenjena struka danas na sve načine omalovažava. U ministarstvu obrazovanja obećavaju - ide se u izmjenu zakona i to, tvrde, u korist učitelja.

'Onog časa kad zakon bude formuliran, kad bude poslan u proceduru znat će se kako se točno ta titula zove, u svakom će slučaju bit izjednačeni učitelji koju su završili po starom programu i oni koji završavaju po novom', kaže glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Duje Bonacci. Unatoč malim učiteljskim plaćama Tomislav želi raditi u školi, ali kao diplomirani učitelj ili magistar struke, a ne prvostupnik.