Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti prosvjeduju zbog apsurda

Djeca će učitelja zvati - prvostupnik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto titula diplomirani učitelj ili po novom magistar struke, učitelje koji su četverogodišnji studij završili po starom programu, zakon tretira kao prvostupnike. Inicijativa studenata Učiteljskog fakulteta pokrenula je zato peticiju kojom žele učiteljima vratiti staro poštovano ime.

Do diplome učitelja Tomislava Čuvala dijeli nekoliko ispita, ali diplomi se nimalo ne veseli. Umjesto diplomirani učitelj ili po Bologni, magistar struke, dobit će titulu prvostupnika, nešto kao pomoćnik učitelja. Kao da je završio tri, a ne četiri godine studija. Da apsurd bude veći, titula učiteljskog prvostupnika uopće ne postoji. 'Zbunjen sam jer sadašnji sustav fakulteta u svom statutu nema titulu prvostupnika. Ne postoji prvostupnik učiteljskog fakulteta, što bi ja bio', objašnjava Tomislav.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vjerovali ili ne Kakav apsurd! HDZ-ov zastupnik želi prisvojiti učiteljski stan na moru, razlog je bizaran Mario Banožić - 4 Pokrenuo postupak Ministar Banožić uskoro bi se mogao pohvaliti novom titulom: Već je uplatio nešto manje od tisuću eura i sada čeka odluku

Problem je napravio novi zakon o akademskim nazivima. Budući da je četverogodišnji Učiteljski fakultet stručni, a ne sveučilišni studij, izjednačen je s bolonjskim trogodišnjim, a ne petogodišnjim. Učitelji, kažu, nepravda. 'Kad sam upisivao fakultet mislio sam da ću imati visoku stručnu spremnu, no sada ispada da nije tako', dodaje Tomislav.

Ogorčen je i sindikat učitelja. Smatraju da se nekad itekako cijenjena struka danas na sve načine omalovažava. U ministarstvu obrazovanja obećavaju - ide se u izmjenu zakona i to, tvrde, u korist učitelja.

'Onog časa kad zakon bude formuliran, kad bude poslan u proceduru znat će se kako se točno ta titula zove, u svakom će slučaju bit izjednačeni učitelji koju su završili po starom programu i oni koji završavaju po novom', kaže glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Duje Bonacci. Unatoč malim učiteljskim plaćama Tomislav želi raditi u školi, ali kao diplomirani učitelj ili magistar struke, a ne prvostupnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene