Obavijesti Video Pretražite Navigacija
onemogućen rad

Divlje svinje i druga divljač rade goleme štete poljoprivrednicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljoprivrednici su nemoćni - divlje svinje uništavaju sve čega se dotaknu. Uništavaju usjeve, vinograde, maslinike. Električni pastiri nisu jamstvo zaštite. Životinje rade velike štete koje će se teško moći nadoknaditi.

To uništi sve pred sobom, to ruši zidove, po sijenu košemaruju sve živo. Imat ćemo štete na mehanizaciji poslije kod košnje. Meni je onemogućen rad. Trošim ogromna sredstva na ograđivanje, na pastire, na mreže, to sve ne pomaže jer ako divlja svinja odluči ući unutra, badava ti mreža i električni pastiri, glad je glad" kaže nam Dorijano Basanese, poljoprivrednik.

Pročitajte i ovo Nesreća kod Kanfanara - 2 kod Kanfanara FOTO Stravičan sudar u Istri: BMW se doslovno prepolovio, troje ozlijeđenih prevezeno u bolnicu Divlje svinje - 2 Alarmantno stanje Divlje svinje uništile tone grožda i drugih usjeva. Uzgajivač istarskog češnjaka: "Morao sam na sudu tražiti odštetu"

Poljoprivrednici kažu da su učinili sve što su mogli da se zaštite. Međutim, divljih je svinja previše i zasad im ne mogu ništa.

"Obraćamo se lovačkom društvu, ali oni nas samo ismijavaju. Kad dođete, kažu da divljači nema ili da ima, ali mali broj", kaže Alen Blažević.

Štete su goleme, poljoprivrednici kažu da ih više ne mogu ni izbrojati, a kako odštete dosad nisu dobivali, odustali su od prijava.

"Žalimo se uzastopno, ali to u zadnje vrijeme ne pomaže. Da budem iskren, u zadnje vrijeme ni ne prijavljujemo štete", kaže Bojan Flego.

Lovci kažu da je noć vrijeme kad su svinje najaktivnije, a tada im je lov zabranjen.

"Nešto bi se ipak postiglo ako bi bio noćni lov, ali problem je taj noćni lov, to je preskupo" kaže Branko Golojka, lovac.

U koštac s ovim problemom uhvatio se i grad.

"Taj problem smo pokušali riješiti zajedno s lovačkim društvom kroz dodjelu pastira, odnosno sufinanciranje nabave pastira i opreme za ograđivanje parcela", kaže Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta.

Međutim poljoprivrednici nisu zadovoljni. Većina divljači uđe u polje unatoč pastirima.Stanje je za njih, postalo nepodnošljivo. Jedino rješenje vide u povećanom odstrelu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene