Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odolijevanje pritiscima i interesima

Divjak: "Mi na javnim funkcijama moramo čuvati javni sustav i namjenski trošiti novac"

Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr)
Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ustvrdila je u srijedu da osobe na javnim funkcijama, koju i sama obnaša, moraju čuvati i razvijati javni sustav i proračunski novac koristiti namjenski za javno dobro, ali da drugi sustavi mogu imati drukčije interese i vršiti pritisak, primjerice kada je riječ o strukovnom obrazovanju.

Nakon što je, kao jedna od troje supotpisnika, 'stavila' potpis na ugovor o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta pod nazivom "Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti", koji je u srijedu i predstavljen u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministrica Divjak odgovorila je i na nekoliko pitanja novinara.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Sami slažu satnicu" Hoće li se u školama gledati utakmice? "Čitam i ne vjerujem" Slika nije dostupna INFLACIJA SUPERODLIKAŠA Bivša ministrica o prijemnim ispitima za škole: ''Problem je stvaran, ali opet se radi ono što je lakše, a ne pametno''

Jedno od pitanja odnosilo se i na izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju, odnosno, kako je konstatirao novinar, "na ogromni pritisak interesnih lobija tijekom izrade zakonskih prijedloga i u javnoj raspravi", te hoće li ministrica uspjeti podnijeti taj pritisak.

Ocijenila je kako spomenuti pritisci "baš nisu bili veliki i ogromni, ali su bili takvi da ste svi o njima mogli čitati, jer moje nije da na nekoga ukazujem prstom, te ako netko pogleda javnu raspravu, raspravu u medijima i po saborskim odborima, vidljivo je da su postojali različiti pogledi, što je također objektivno".

Istaknula je kako je njezina uloga osigurati razvoj strukovnoga obrazovanja i strukovnih škola, te da se za to predviđen novac iz euroskih fondova iskoristiti za strukovne škole, odnosno da centri kompetentnosti budu takvi da omogućavaju umrežavanje. To, pojasnila je ministrica, mora biti konzorcij koji se sastoji od škole, gospodarskih subjekata, a i komore također trebaju biti vrlo snažno uključene.

Osobe na javnim funkcijama moraju čuvati i razvijati javni sustav i namjenski trošiti novac

Istovremeno, napomenula je Divjak, moramo biti svjesni da je sustav strukovnog obrazovanja takav da mora povlačiti financijska sredstva i imati priliku za razvoj jer, ustvrdila je, ako predviđenih milijardu kuna ne potrošimo na razvoj strukovnog obrazovanja, vrlo vjerojatno sljedećih pet do šest godina, drugih novaca neće biti, a strukovno obrazovanje nema alternativu.

Novinarsko pitanje i konstatacija bilo je i - ne biste li ipak trebala prijaviti interesne lobije i gospodarske subjekte koji očito žele novac (milijardu kuna) usmjeriti prema nekim drugim interesima, a ne prema strukovnom obrazovanju.

Slijedio je i odgovor ministrice Divjak - "prijavljujete ako se radi o nekom nepoštenom djelovanju kojim se krši zakon. Moramo biti svjesni toga da mi, koji smo na javnim funkcijama, moramo čuvati javni sustav i to radimo. Drugi sustavi mogu imati drukčije interese i to je ovdje ono što je situacija". Istaknula je kako ti drugi sustavi mogu imati različite interese i vršiti lobistički pritisak, ali da ono što osobe na javnim funkcijama moraju raditi jest osigurati da se javni sustav razvije i da se novac iz državnog proračuna i iz europskih fondova koristi namjenski za javno dobro.

Prijavila bih sumnje u nepošteno djelovanje i kršenje zakona

Ustvrdila je kako bi "prijavila sumnje da se radi o nekom nepoštenom djelovanju i o sumnji da se krši zakon, ali situacija je takva da smo u procesu uspjeli iznjedriti zakon kojim sam osobno zadovoljna i koji će, vjerujem, dobiti podršku u Saboru, što je i dobio u prvome čitanju". Nakon toga, najavila je, 'krećemo' kako bismo potrošili ovih milijardu kuna, i to u razvoj strukovnog obrazovanja.

Na izravno novinarsko pitanje o kojim se osobama iz spomenutih interesnih lobija radi, ministrica je kratko uputila zainteresirane kako bi bilo dobro da se pogledaju zapisnici, primjerice saborskih odbora, jer se "iz toga se može puno toga iščitati, to su javni podatci". "Ne tajim ništa, vodim brigu o javnom sustavu, u ovom slučaju o sustavu strukovnog obrazovanja", poručila je ministrica Divjak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene