Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćaju se kući

Pravi primjer brige za morski svijet: U Puli pomažu ozlijeđenim želvama da ponovno zaplivaju u Jadranu

Aktualno Galerija Šest glavatih želvi vraćeno u more Šest glavatih želvi vraćeno u more Foto: DNEVNIK.hr Šest glavatih želvi vraćeno u more Šest glavatih želvi vraćeno u more Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Šest glavatih želvi vraćeno u more - 3 Šest glavatih želvi vraćeno u more - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Šest glavatih želvi vraćeno u more - 2 Galerija 1/8 >>
Sjajan primjer brige za morski svijet je pulski Aqarium. Tijekom godina spasili su više od 200 glavatih želvi i nakon oporavka vratili ih u prirodu. Novim projektom vrijednim gotovo 800.000 eura dodatno su poboljšani uvjeti za rehabilitaciju tih morskih ljepotica.

"Možemo sada reći da smo klinika za morske kornjače, ali i za ostale kornjače koje se nađu u prirodi jer smo sada dobili i veterinara i veterinarskog tehničara tj. dobivamo veterinarsku službu za sve divlje životnje, gmazove najčešće koje nam dođu na oporavak", ponosno je poručila Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula koji vraća želve u more.

"Što se tiče naših oporavaka, jedinke se oporavljaju od raznih ozlijeda, najčešće od ingestija udica, zaplitanjeau mreže stajačice ili koće", dodala je Karin Spiech, voditeljica oporavilišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORSKI STANOVNICI FOTO/VIDEO Ivan i Dančea vraćeni u more: Nakon oporavka u pulskom Aquariumu, glavate želve opet zaplivale

U Pulu je otišla i Katarina Jusić Mezga kako bi sudjelovala na svečanoj povorci do plaže i puštanju želvi u more.

"One su vrijeme provele u pulskom Aquariumu, a prva će upravo sada u more. Riječ je o Otu. U oporavilištu je bio šest mjeseci. Star je između sedam i 10 godina i teži 15-ak kilograma", izvijestila je.

Pročitajte i ovo Zaštita kućnih ljubimaca - 1 Nova pravila Od danas drastične kazne za zlostavljanje životinja! Počinitelji će plaćati 10 puta više nego ranije

"Glavate želve u ovom su oporavilištu provele između tri i osam mjeseci, ovisno o tome s kakvim su ozljedama došle. Još njih pet će u more baš poput Ota. Najmlađi koji će ponovno u dubine Jadrana je Jerko M, on ima oko dvije godine, a najstarija kornjača je Kolumbo i ima 20-tak godina."

Kornjače na oporavak u Pulu stigle iz cijelog Jadrana od Kornata preko Malog Lošinja do Istre. 

"Nadamo se da pod ovako budnim okom znatiželjne publike na put poput ovih povratnika uskoro i Roza i Anika - dvije želve koje ostaju još malo u pulskom oporavilištu", poručila je za kraj. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene