Boris Miletić
Boris Miletić Foto: Sasa Miljevic/Pixsell

Državno izborno povjerenstvo održalo je danas sjednicu i raspravilo o prigovorima Danijela Ferića i IDS-a na rezultate izbora za istarskog župana.


Državno izborno povjerenstvo oglasilo se o prigovorima na rezultate izbora za istarskog župana, točnije na prigovore da je bilo manipulacije listićima. Podsjetimo, Danijel Ferić (SDP) po tim je rezultatima za 54 glasa izgubio od Borisa Miletića (IDS).

Vezani članci Vršnjačko nasilje, ilustracija Vršnjačko nasilje u medulinskoj školi: Jedan učenik zatražio je liječničku pomoć Boris Miletić Istarski župan donio važnu odluku o potrošnji vode: Stupa na snagu odmah

Nakon sjednice, donijeli su danas rješenje kojim se djelomično prihvaćaju prigovori Ferića i IDS-a "te se djelomično poništavaju točke I. i II. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije.

Na temelju konkretnih prigovora i pregledanog izbornog materijala, Državno izborno povjerenstvo je utvrdilo rezultate glasanja drugačije od rezultata utvrđenih na pojedinim biračkim mjestima, a koja su navedena u izreci rješenja. Prema tim rezultatima, Danijel Ferić ima pravo na 17 glasova, a Boris Miletić na 3 glasa više od broja glasova utvrđenih Odlukom Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrđuje da je u drugom krugu glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije važećih listića bilo 52.574 odnosno 96,24 %, da je nevažećih listića bilo 2.056 odnosno 3,76 %, te da je kandidat Istarskog demokratskog sabora-IDS, Istarske stranke umirovljenika - Partitio Istriano dei Pensionati-ISU-PIP i Zelenog saveza - Zeleni Boris Miletić dobio 26.308 glasova, a kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske-SDP Danijel Ferić 26.268 glasova.

Na snazi ostaje točka III. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije provedenog 30. svibnja 2021., kojom je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a zamjenika župana Tulio Demetlika".

Cijelo rješenje DIP-a možete pročitati u nastavku.

Miletić: DIP je potvrdio volju birača

"IDS je osvojio županiju, osvojili smo apsolutnu većinu 23 od 41 vijećnika županijske skupštine. Osvojili smo pet gradova u prvom krugu i 13 općina. Pobijedili smo u utrci za istarskog župana. Pobijedili smo i kao koalicijski partner sa SDP-om u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. IDS je i dalje, nakon 30 godina najjača stranka u Istri", poručio je Boris Miletić u izjavi za Hinu dodavši kako s druge strane "rezultati pokazuju da se vremena mijenjaju".

"Na nama je da prihvatimo promjene i da se prilagodimo. Sigurno je da ćemo iz ovog izaći još jači. DIP je današnjom konačnom odlukom potvrdio volju birača. Imam puno povjerenje u izborne institucije i nisam za razliku od druge strane htio ni na koji način vršiti pritisak na izborna tijela. Sad kad je izborni proces završen, vrijeme je da se okrenemo životnim pitanjim", istaknuo je Miletić zahvalivši se građanima Istre na ukazanom povjenjenju.

"Kao sto sam i rekao, bit ću župan koji će surađivati sa svima koji žele da Istra bude još jača i razvijenija. Moje srce kuca za Istru" - zaključio je Miletić.

Ferić: Pozorno proučavamo rješenje DIP-a

SDP-ov kandidat za istarskoga župana Danijel Ferić izjavio je pak za Hinu kako s pravnim timom pozorno proučavaju rješenje DIP-a.

"Nedvojbeno je DIP priznao da je bilo nepravilnosti u izbornom procesu na moju štetu. Prigovor Ustavnom sudu je izvjesna opcija jer je očito kontaminiran izborni proces za župana u Istri i to poglavito u sredinama gdje su IDS-ovi gradonačelnici i načelnici" ustvrdio je Ferić.-

Za nedjelju ujutro najavio je konferenciju za medije zajedno s predsjednikom istarskoga SDP-a Vilijem Bassaneseom i saborskom zastupnicom Sanjom Radolović . Tema konferencije bit će "Rješenje DIP-a na upućeni prigovor na izborni rezultat za župana u drugom krugu netom održanih lokalnih izbora".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju