Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Let iznad kukavičjeg gnijezda"

Šibenski student otvoreno o liječenju: "Glumci, glazbenici, čistačice... Svi smo bili luđaci!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dino Sekso, 22-godišnji Šibenčanin i student stomatologije, izdao je autobiografsku knjigu "Na adresi zalutalih duša" u kojoj je hrabro progovorio o tome kako se liječio od depresije izazvane poremećajem perfekcionizma.

Šibenčanin Dino Sekso je prije dvije godine zbog depresije s poremećajem perfekcionizma, prošao dvomjesečno liječenje u zagrebačkom Zavodu za liječenje i rehabilitaciju od depresije i depresivnih poremećaja, piše Šibenski.hr.

"Knjiga je nastala na na temelju bilješki koje sam, kao i ostali, vodio na liječenju. Naravno, proširio sam ih, obradio i doradio, ali sve o čemu pišem se i dogodilo. Sve je istinito, ali sam promijenio imena ljudi s kojima sam bio na liječenju, kako nitko ne bi imao neugodnosti, a bilo je tu studenata, čistačica, profesora, akademskih glumaca, glazbenika… Ali to, kao ni društveni status nisu bili važni, svi smo među sobom bili ravnopravni, jednaki… Jer, svi smo bili 'luđaci'! Boravak u bolnici i terapije koje sam prošao za mene nisu bile traumatične, pomogle su mi u radu na samom sebi. Bilo je tu različitih terapija poput terapije smijehom, realitetne, gestalt terapije, socioterapije... Vikendom bismo izlazili van i u bolnicu se vraćali u ponedjeljak. U šali bismo govorili da se u ponedjeljak i mi vraćamo na posao – idemo raditi na sebi! Knjigu sam napisao te 2015. godine, a kasnije sam je još malo dotjerivao, ali mi je trebalo vremena da skupim hrabrosti i da budem spreman da s tim iziđem u javnost. Ta je knjiga, na neki način, moj let iznad kukavičjeg gnijezda", objašnjava Dino.

Senzibilan i kreativan, Dino je odrastao u obitelji sa samohranom majkom, a od oca, šaleći se, kaže, naslijedio je samo bradu "đinđer" boje i vrlo zvučno prezime!

No, odrastanje u sredini u kojoj mnogi različitost ne vide kao bogatstvo, imalo je svoju cijenu. Kulminiralo je već spomenute 2015. kada je, najprije imao zdravstvenih problema sa sinusima, da bi mu na kraju bio otkriven tumor, na sreću benigan i operabilan. Kada se oporavio od te operacije, tog ljeta skupina huligana kojima su zasmetale njegove ljubičaste hlače pretukla ga je na Poljani, tako jako da je završio na kirurgiji!

Pročitajte i ovo Depresija, ilustracija Dobna granica sve niža Alarmantni podaci: "Porast teških dijagnoza, samoozljeđivanje mladih postalo je ogroman problem" Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče, i Valentina Baus Alarmantni podaci Psihički poremećaji u porastu od 25 posto od početka pandemije: ''Naš aparat se iscrpljuje"

"Teško se ponekad nositi s tim što si drugačiji, poseban. I to je bio jedan od razloga zbog kojeg sam bio odlikaš, jer je učenje bio nekakav obrambeni mehanizam. Nekako si zaštićen kao odlikaš!", kaže Dino.

Ne krije uzbuđenje pred promociju i činjenicu da će nepoznatima otkriti neke osjetljive dijelove svoje psihe. No, ne boji se, kaže.

"Nadam se da će se knjiga čitati. Mislim da ima dobre i pozitivne poruke i da će svatko u njoj pronaći nešto za sebe i ponešto iz nje naučiti", zaključio je Dino za Šibenski.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene