Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UTJECAJ EU-A NA ŽIVOTE

EU objavio upitnik za građane: I vi možete odgovoriti što biste promijenili u Uniji

Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr)
Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Diljem Hrvatske obilježen Dan Europe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Diljem Hrvatske obilježen Dan Europe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Diljem Hrvatske obilježen Dan Europe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Diljem Hrvatske obilježen Dan Europe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Diljem Hrvatske obilježen Dan Europe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Obilježavanje Dana Europe u Zagrebu je u srijedu je započeto danom otvorenih vrata na Europskom trgu gdje su građani na infoštandovima i razgovoru s ministricom Gabrijelom Žalac i predstavnikom Europske Komisije Brankom Baričevićem mogli dobiti informacije o radu i ustroju Europske unije, te fondovima EU-a.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja na obljetnicu govora Roberta Schumana, nekadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova. Schuman je u obraćanju 1950. predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, novog oblika političke suradnje u Europi pomoću koje bi rat među europskim državama postao nezamisliv, a taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja Europske unije.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Ilustracija Nesigurna vremena Hrvatski europarlamentarac predložio snažniju suradnju EU-a i SAD-a zbog "obrane demokratskih vrijednosti"

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i predstavnik Europske komisije Branko Baričević na Europskom trgu su odgovarali na pitanja građana, a programe kojima se ovoga tjedna obilježava Dan Europe organizirali su u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, ministarstvom vanjskih i europskih poslova i uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Osim infoštandova s informacijama o politikama i institucijama EU-a u Kući Europe organiziran je dječji EU kutak za mlađe posjetitelje Kuće Europe, gdje su se najmlađi zabavljali pogađajući EU zemlje uz igru i crtanje.

Program će se nastaviti tijekom dana na Europskom trgu programom kino na otvorenom u okviru kampanje EUandME gdje će se prikazati filmovi koji prikazuju kako prava i pogodnosti koje imaju u EU-u poboljšavaju živote građana Unije, a to je ujedno i cilj kampanje Europske komisije usmjerene prije svega na mlađe građane Unije.

Kampanja #EUandME službeno započinje 9. svibnja na Dan Europe u svih 28 država članica Europske unije a Zagreb je prvi grad u kojem će biti održan program povodom pokretanja kampanje, piropćilo je predstavništvo Komisije.

Filmovima koje su režirali istaknuti europski redatelji želi se potaknuti razgovor o utjecaju koji EU svakodnevno ima na živote mladih ljudi u dobi od 17 do 35 godina, najavljuje predstavništvo Europske komsije.

Kroz pet filmova, među kojima je i film hrvatskog redatelja Dalibora Matanića, predstavit će se priče Europljana koji ispunjavaju svoj potencijal uz pomoć Europske unije, kao i neke od najvažnijih vrijednosti Europske unije: mobilnost, digitalna tehnologija, vještine i poslovanje, održivost i prava.

Program događanja tijekom Europskog tjedna od 7. do 13. svibnja u Zagrebu i hrvatskim gradovima dostupan je na internetskim stranicama Europske komisije u Republici Hrvatskoj (https://ec.europa.eu/croatia/events/europe-day_hr).

Kampanja #EUandME (''EU i ja'') ima za cilj promovirati neke dobre i pozitivne stvari koje će imati i imaju direktan utjecaj na živote građana. Kreće još jedna kampanja – internetsko savjetovanje s građanima. Građani mogu putem interneta odgovoriti na 12 pitanja i dati svoju viziju i viđenje budućnosti Europe. Pitanja su sastavljali sami građani, a među njima je bilo i četvero Hrvata.

Europsku uniju sljedeće godine očekuju izbori. Uskoro će ostati bez ijedne članice, a ovo je pokušaj da se pozornost usmjeri na pozornost onih zbog koje Europska unija i postoji, a to nisu institucije i birokracija, nego upravo građani i to njih oko pola milijarde.

Povodom Dana Europe u Muzeju Mimara u srijedu su proglašeni pobjednici natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji treći put za redom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i veleposlanica projekta za Hrvatsku Marijana Petir.

Pobjednik natječaja je dvadesetčetverogodišnji Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji prema odluci stručnog prosudbenog povjerenstva dok je Stipe Vuletić pobjednik prema izboru čitatelja Jutarnjega lista, medijskog pokrovitelja projekta.

Gašić se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku „mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima, navodi ured zastupnice Petir.

Gašić će u listopadu 2018. predstavljati Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji organizira klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) čija je Petir članica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene