Nakon što su lani uveli jedne od najvećih otočnih porodiljnih naknada, u Preku na Ugljanu dogodio se demografski bum. Novorođenih je gotovo tri puta više nego godinu prije, pa su roditelji iz proračuna povukli više nego što se itko nadao.

Galerija


Malena Lea jedna je od 36 lanjskih otočnih beba u općini Preko. U svojoj je obitelji četvrto dijete, za koje je mama Martina Ivanov dobila porodiljnu naknadu od 60 tisuća kuna. “To ide u 6 godina po 10 tisuća kuna. Naravno da to nije glavni motiv, ali novac uvijek dobro dođe, za djecu uvijek nešto treba“, kaže Ivanov.

Vezani članci Obnova kuće Dalmacija ima super projekt zbog kojeg se mladi vraćaju u napuštena sela, a pritom moraju ispuniti samo jedan uvjet Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vrijedna akcija na istoku Hrvatske: Za četrdeset mladih obitelji u Vukovaru i okolici predstojeći bi blagdani mogli biti možda i najbolji dosad

Ugljan već dugi niz godina ima demografski problem, pa je Općina Preko lani uvela porodiljne naknade u visini od 7 i pol do 60 tisuća kuna. Načelnik Preka Jure Brižić zna točnu računicu. “Trideset i šest roditelja zatražilo je porodiljnu naknadu, godinu ranije bilo ih je samo 13. Kao i svake godine, planiralo se nekih 150 tisuća kuna. Naravno, nikad se nije potrošilo do ove godine, kada smo morali izdvojiti 218 tisuća kuna. To smo osigurali rebalansom“, objasnio je Brižić.

Odmah se počelo s proširenjem vrtića. Đana Jadrijev, ravnateljica dječjeg vrtića Lastavica Preko, istaknula je jednu novinu. “Dobit ćemo još jednu odgojnu skupinu jasličke dobi od jedne do tri godine. Dosad nismo imali jasličku skupinu i od ove godine ćemo je imati.

Na cijelom otoku Ugljanu ove je godine 321 osnovnoškolac. Škola je upravo ovih dana proširena za tri učionice kako bi svi razredi mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni. Ravnatelj OŠ Valentin Klarin Preko Kristijan Smud rekao je kako će sljedeće godine imati 15-ero djece više nego ove godine.

U usporedbi s drugim otocima, prednosti su života na Ugljanu blizina Zadra i dobra povezanost trajektima.

No otočani misle da bi trebalo više raditi na ostanku mladih. Nabrojili su razne faktore, kao izgradnju hotela, poboljšanje turizma i više zaposlenja. Martinu Ivanov upravo je posao zadržao na Ugljanu. “Mogu naglasiti da sam 2-3 godine živjela u gradu. Dobila sam sezonski posao i malo-pomalo dobila sam za stalno, pa smo ostali na otoku“, istaknula je Ivanov.