Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Turske

Božinović razgovarao s grčkim kolegom: Broj migranata koji ulaze u Grčku smanjuje se

Ministar unutarnjih poslova za Novu TV o migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ministar unutarnjih poslova za Novu TV o migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar unutarnjih poslova za Novu TV o migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ministar unutarnjih poslova za Novu TV o migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ministar unutarnjih poslova za Novu TV o migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministar unutarnjih poslova za Novu TV o migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar unutarnjih poslova za Novu TV o migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Kako se Hrvatska nosi s migrantima, imamo li dovoljno policajaca na granici te treba li Hrvatska angažirati vojsku - pitanja su na koja je za Novu TV odgovorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Situacija s migrantima nije ni približno onoj iz 2015., istaknuo je ministar Davor Božinović. ''Mi imamo planove za sve eventualnosti, ali u ovom trenutku niti razmišljamo niti ima potrebe za vojskom na granici. Ja vas podsjećam, Hrvatska granična policija definitivno je najjača, najopremljenija u ovom dijelu Europe. Ono na čemu Hrvatska radi i uspijeva, jest to da se preko Europske komisije izvrši pritisak na zemlje kandidate koje nisu članice EU-a, a koje su na tzv. balkanskoj ruti, da počnu više investirati u zaštitu svojih granica. To je jedini put. Dakle, mi smo daleko od one situacije koja je bila 2015. godine. Hrvatska se kandidira za članstvo u Schengenu i po svim evaluacijama ona na tom putu ispunjava sve što se od nas traži'', rekao je Božinović.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Ilustracija NEKI SU OZLIJEĐENI Grčka policija pronašla 92 gola muškarca: "Turski tretman migranata je civilizacijska sramota"

Na pitanje jesu li možda takvi zahtjevi stigli od Austrijanaca ili Slovenaca, odgovara: ''Ne niti su stigli, niti mogu stići. Svaka država ima svoje zakonodavstvo. Dakle, Hrvatsku granicu čuva Hrvatska policija i to čini vrlo efikasno.''

Da dođe do većeg pritiska migranata na granici, postavlja se pitanje bi li to hrvatska policija mogla izdržati. ''Kad bi došlo, iako nema naznaka. Prije dva dana razgovarao sam s grčkim ministrom unutarnjih poslova. U svibnju se broj migranata koji iz Turske dolazi u Grčku prepolovio u odnosu na travanj. Znači, trendovi nisu takvi, a ako bi bili veći trendovi, manji trendovi, mi smo s našim kapacitetima, Hrvatska kao država, spremna zaštititi sigurnost hrvatskih granica i hrvatskih ljudi'', kaže ministar.

Dodaje da Hrvatska ima 6300 graničnih policajaca, više nego sve naše zemlje na ovom dijelu granice prema istoku i jugu zajedno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene