Osim golemih dugova, dobro je poznato da se zdravstvo bori i s nedostatkom liječnika te medicinskih sestara, kao i njihovim odlaskom u inozemstvo. Dani zdravstvenih karijera, koji će se održati sljedeći tjedan, jedan su od pokušaja kako ovaj problem riješiti.


Filipa i Dražena još dva tjedna dijele do završetka studija medicine. Unatoč teškim uvjetima u kojima liječnici rade, nadaju se poslu i boljoj budućnosti.

Vezani članci Kafići u Zagrebu, ilustracija Od danas na snazi neke blaže mjere: Kafići će raditi do ponoći, moguće je da se i navijači vrate na tribine Cijepljenje protiv koronavirusa u Šibeniku Konačno stiglo priopćenje Stožera: U Hrvatskoj 184 novooboljele osobe, još sedam preminulo

"Mislilm da se treba boriti, da treba na kraju ostati. Možda bih rekao da je odlazak vani lakši put, izlaz. Ali eto, svatko bira svoju sreću pa tako i ja", kaže Dražen Perica, student šeste godine medicine.

I njegov kolega Filip Đerke također bi htio ostati. " Osobno bih volio ostati u Hrvatskoj i nadam se da ću uspjeti to usprkos svim ovim nepravilnostima i sitnim stvarima koje treba popraviti", kaže Đerke.

S nekim problemima već su se susreli. "Mi još uvijek ne znamo kako će naš staž izgledati i ta neizvjesnost je najgora. Mi ne znamo hoćemo li raditi od  osmog mjeseca ili desetog. Što će s nama biti", pita se Đerke. 

Što će biti s budućnošću cijelog zdravstvenog kadra pitaju se mnogi. Jer odljev liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo sve je veći.

"Potvrdu je zatražilo 1330 liječnika, a iskoristilo ju je, otišlo iz Hrvatske, 570 liječnika i nije se vratilo u hrvatski zdravstveni sustav", kaže Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

"Do danas u Hrvatskoj je otišlo preko 600 medicinskih sestara. Nove zahtjeve je predalo novih 600 sestara. To je za Hrvatsku veliki problem", kaže Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

A rješenje tog problema tražit će se na Danima zdravstvenih karijera u Hrvatskoj, koji su namijenjeni budućim liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima i farmaceutima.

"S jedne strane koje institiucije će se njima baviti, koja su njihova prava, koje su njihove obveze, a s druge strane će im se ponuditi mogućnost za rad kako u javnom tako i u privatnom sektoru", kaže Danko Relić, predsjednik Organizacijskog odbora Dana zdravstvenih karijera.

"Biomedicinske studije upisuje apsolutno najbolji srednjoškolski kadar. To je vrlo važno da moramo cijeniti i pametno raspolagati s takvim ljudskim potencijalom, pa tako i farmaceutima. Oni se, na žalost, nalaze u situaciji da su i do 15 puta manje plaćeni od kolega u regiji", kaže Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Organizatori se nadaju kako će na ovaj način barem dio budućeg zdravstvenog kadra uspjeti nagovoriti za ostanak i rad u Hrvatskoj.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr