Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odlaze zbog novca!

Evo zašto liječnici napuštaju Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od kada je Hrvatska članica Europske unije napustio ju je 91 liječnik. U njihovo obrazovanje država je uložila 42 milijuna i 800 tisuća eura.

Od kada je Hrvatska članica Europske unije napustio ju je 91 liječnik. U njihovo obrazovanje država je uložila 42 milijuna i 800 tisuća eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema prostora za smanjenja Goluža upozorio na opasnost za pacijente ako se liječnicima smanje plaće Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore (Foto: Dnevnik.hr) TRPIMIR GOLUŽA ZA DNEVNIK NOVE TV Čelni čovjek hrvatskih liječnika: "Ovo je apsurdno, ne možemo pregovarati o vlastitim radnim pravima"

Ministar Siniša Varga o odlasku liječnika

Odlazak tolikog broja stručnjaka je doista alarmantan. Ako znamo da je otišlo najviše anesteziologa kojih je ionako već u Hrvatskoj bilo premalo, ako se sjećate smjenski rad je propao upravo zato što je nedostajalo anesteziologa možemo gotovo sa sigurnošču tvriti da se liste čekanja neće tako brzo smanjiti.

Toliki broj specijalista teško je nadoknaditi, izgubili smo liječnika za cijelu jednu prosječnu županijsku bolnicu. Svaki od njih školovao se od upisa na fakultet do subspecijalizacije najmanje 15 godina i državu je školovanje svakoga od njih koštalo gotovo 4 milijuna kuna. Liječnici suprotno uvriježenom mišljenju ne odlaze iz zemlje isključivo zbog veće plaće.

Anesteziolog Viktor Đuzel danas se u bolnocu došao samo oprostiti od svojih kolega. Odlazi u Irsku.

'Osjećaj je tužan, tužan sam. Godinu dana ja otprilike razmišljam i sve se nadam, sve sam se nadao da neću', rekao je anesteziolog, Viktor Đuzel.

Veći novac koji će tamo dobiti, kaže, nije zanemariv, no nije bio ni presudan.

'Primarno je to jedna perspektiva koja ovdje izostaje', dodaje Đuzel.

Zbog odlaska 91 liječnika Hrvatska je izgubila 325 milijuna kuna

Nažalost, njegovo mišljenje dijele mnogi kolege. U samo godinu dana hrvatske bolnice izgubile su 91 liječnika. Riječ je o ljudima u naponu snage, mahom specijalistima. Bolje uvijete za život i rad nude im mnoge europske, ali i svjetske zemlje.

U razdoblju od 1. 7. 2013. Do 1. 7. 2014. 91 liječnik, prosječne dobi od 41 godinu, napustio je hrvatske bolnice. Najviše ih je specijalista anesteziologije, zatim internisti i ginekolozi, a najčešće zemlje u koje odlaze su Njemačka, Švedska, Irska i V. Britanija.

Da je situacija i više no ozbiljna zna i ministar.

'I kad jedan liječnik ode to je jedan previše. Radimo na socijalnom dijalogu i povećanju materijalnih prava ali isto tako i na društvenom položaju zdravstvenih radnika općenito', rekao je ministar zdravlja, Siniša Varga.

Veće plaće za sada im ne može ponuditi. A vjeru da bi se situacija mogla uskoro popraviti očigledno gube sve generacije medicinara.

'Činjenica da liječnici preko 50 godina života su se odlučili i odlaze u inozemstvo, dakle riječ je mahom o vrhunskim stručnjacima', kazala je Jadranka Pavičić Šarić (HUBOL).

'Puno razgovaram sa svojim studentima i ono što zabrinjava, studenti svoju perspektivu, svoju budućnost, realizaciju svojih profesionalnih ambicija sve više vide u inozemstvu', rekao je Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.

Razboljeti se u drugoj polovici mjeseca moglo bi biti itekako opasno!

'Ukupno 600 liječnika prikupilo svu dokumentaciju i pripremaju se za odlazak u inozemstvo', rekla je dopredsjednica HUBOL-a, dr. Ada Barić.

Na burzi je trenutačno oko 400 liječnika od čega 40 s položenim stručnim ispitom.

'Radimo sve na tome da svatko dobije specijalizaciju koju treba, svatko dobije radno mjesto koje zaslužuje', rekao je ministar Varga.

Svim studentima medicine koji s krajem akademske godine uspješno privedu studij kraju, kaže ministar, staž će biti spreman već na jesen.

Ono što sve koji su upućeni u situaciju najviše zabrinjava jest činjenica da je ovaj 91 liječnik zapravo samo prvi val. Naši su stručnjaci, kažu, iznimno cijenjeni. Svi oni koji odu u roku od svega nekoliko mjeseci mogu stvoriti sjajnu podlogu za odlazak mnogih svojih drugih kolega, kada se oni jednom etabliraju lako će za sobom povući i druge.

Cijela struka je čini se iznimno nezadovoljna, mladi ne mogu do specijalizacija, specijalisti nemaju ni plaće ni uvjete za rad kakve smatraju da zaslužuju. Ono što je nužno jest cjelovita reforma sustava što neće biti ni lako ni brzo, a ni bezbolno i to za sve sudionike, od struke do pacijenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene